Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

A'dan Z'ye Death Knight Rehberi

YaSa22

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
GTA
Aslında bu rehberin bir çok bölümünü parça parça bu bölümde paylaşmıştım. O yüzden okurken bazı yerlerini tekrar anımsayabilirsiniz.

Sizler için skilllerde olduğu gibi talent çevirisi yapıyordum. Ancak bir kaza sonucu ben yayınlayamadan silindi. Elimde bir yedeği olmadığı için malesef tüm emeğim uçtu gitti. Tekrar hazırlamak konusunda kendimi ne kadar zorlasamda başarılı olmadım. Bende yeni bişeyler yapmaya karar verdim. Umarım beğenirsiniz.

Kısaltmalar;
BS = Blood Strike
PS = Plague Strike
IT = Icy Touch
OB = Obliterate
DS = Death Strike
RS = Rune Strike
BB = Blood Boil
DnD = Death and Decay
DC = Death Coil
BP = Blood Plague
FF = Frost Fever
Pest = Pestilence
IBF = Icebound Fortitude
AMS = Anti-Magic Shell
AoD = Army of the Dead
RP = Runic Power
ERW = Empower Rune Weapon
HS = Heart Strike
SoB = Scent of Blood
HB = Howling Blast
FS = Frost Strike
HC = Hungering Cold
KM = Killing Machine
SS = Scourge Strike
UB = Unholy Blight
AMZ = Anti-Magic Zone

Mini Terimler Sözlüğü
Rune: Blood, Frost, Unholy ve Death olmak üzere 4 çeşittir. Normal şartlar altında bir DK'nın ikişer adet Blood, Frost ve Unholy rune sahibidir. Bu 6 rune kullanmak suretiyle skillerini kullanır. Death rune ise bu üç rune'un değişmesi sonucu ortaya çıkan joker olarakta tanımlayabileceğimiz bir rune türüdür. İleride daha karmaşık rotasyonlarda sık sık karşımıza çıkacak.

Runic Power: Bunun daha çok warriordaki rage veya rougelardaki power'a benzetirler. Ancak daha çok rougeların combo pointlere benzerler. Skilleri kullandıkça birikir ve yine başka skillerle kullanılarak harcanır. Bunlar ofansif skiller olabileceği gibi defansif skillerde olabilir.

Tank: Grup içerisinde defansif özellikleri daha ön planda olan kişidir. Tankların görevi savaş esnasında mob'ların nefretini üstünde tutarak DPS ve Healer'lara zarar vermesini engellemektir. Yüksek defansif özellikleri sayesinde diğer oyunculara göre çok az hasar alırlar.

DPS: Karşısındakine yüksek hasar verebilme kabiliyetine sahip ofansif yönü ön planda olan kişidir. Bunların temel görevi düşmanı yok etmekdir.

Healer: Bu oyuncuların görevi grubundan hasar alarak canı azalanların canlarını tekrar doldurmaktır. Bunun yanında bu oyuncular ölüleride diriltebilirler.

Cooldown (CD): Çok kullandığımız bir tabir. Bir skilli kullandıktan sonra tekrar kullanılabilir hale gelmesi geçen zaman dilimine denir.

Global Cooldown (GCD): Bir skili kullandığınızda oyun sizi 1,5snlik bir CD'ye sokar. Eğer skillin cast süresi GCD''dan fazla ise skili bitirir bitirmez bir sonrakine devam edebilirsiniz. Ancak cast süresi olmayan instant (anlık) diye tabir ettiğimiz skillerden birisini kıllandığınızda bu 1,5sn.yi beklemek zorundasınız.

Not 1: DK'lar Unholy Presence kullandıklarında GCD 1sn düşer.
Not 2: Bazı skillerde -ki bunlar genelde defansif skillerdir- kullanıldıklarında GCD meydana getirmezler.

CC (Crowd control): Oyun jargonundaki anlamı savaşın gerçekleştiği bölgedeki bir veya daha fazla sayıdaki mobların geçici bir süre ile hiç bir oyuncuya atak yapamayacak şekilde devre dışı bırakılmasına denir. Magelerin Polymorph skilli en güzel örneklerden birisidir. DK'ların tek CC yeteneği Hungering Cold 'dur. Bu skill malesef çok kısa olan süresi (10sn) ve hasar alır almaz açılması ve hemen yenilenememesi nedeniyle çok zayıftır. Bunun gibi diğer CC'lerin hemen hepsi bir hasar aldığında açılır. Ancak bir çoğu yenilenebilir olduğu için çok daha kullanışlıdır. DK'ları PvE adına CC özelliği olmayan bir class olarakda kabul edebiliriz.

Death Knight Tank:
DK'lar warrior, paladin, druid gibi tank rolü üstlenebilecek olan 4 tank sınıfından birisidir. Yapı olarak diğer tanklardan farklıdır. Kalkan kullanmazlar 2h veya 1h silahlar kullanırlar. Yine diğer tanklardan farklı olarak her talent ağacı ile tanklık yapabilir. Her talent ağacının kendine has özellikleri ile öne çıkar. Ancak şuan için en popüler olanı Blood'dur.

Kalkan kullanmaması DK için herhangi bir dezavantaj yaratmaz. DK'nın tank olarak mekaniği diğerlerinden farklı olduğu için asla bir kalkan kullanma ihtiyacı hissetmez.

Raidlerde genelde 2-3 adet tank kullanılır. Bunlardan bir tanesi Main Tank'dır. Diğerlerinede Offtank denir. DK'lar raidlerde genelde offtank olarak kullanılır. Mevcut raidler dikkate alındığında, bir offtankın MT kadar sağlam, ama bir o kadarda çevik olması gerektiğini gösterir.

Bir DK tankı diğer tanklardan ayıran özellikleri şunlardır;

1.Spell hasarlara karşı kendini koruyabilecek yetenekleri vardır.

2.Death Grip ile hedefini kendine çekebilir. Bu özellikle CC kullanılan yerlerde büyük avantaj sağlar.

3.Uzak mesafelerdende threat üretebilir. DK'nın hatrısayılır miktarda uzak mesafeden kullanabileceği skilleri vardır.

4.Rune Sistemi sayesinde hedefinize sonsuza kadar vurabilirsiniz. Asla skill kullanmak için kaynaklarınız tükenmez.

Eğer tank olarak oynamaya karar verirseniz, emek vereceğiniz bu yoldan vazgeçmenize neden olacak bir çok olayla karşılaşacaksınız. Bunların en başında oyuncuların ön yargıları ve bilgisizlikleri gelir. Bir DK tankın kötü ellerde ne kadar rezil, iyi ellerdede ne kadar vezir olduğunu zaman içinde tecrübe edeceksiniz. Bu yüzden karakterinize çok iyi derecede hakim olmanız, combat esnasında skillerinizi düzgün bir şekilde kullanmanız gerekiyor.

Death Knight Dps:
DK'lar dps olarak son derece esnek bir sınıftır. Bu sayede bir çok boss combatına farklı şekillerde uyum sağlayarak çok yüksek dpsler yapabilir. First kill yapan guildlerin combat loglarına baktığınızda DK'ların hep yukarılarda olduğunu görebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi hibrit classlar dps olarak pure dps classlarından %5 daha az dps yapacak şekilde diyazn edilmişlerdir. Ancak warrior ve DK'lar için bu %5 düşük dps söz konusu değildir. Bu nedenle bir rouge, warlock, hunter veya mage kadar dps yapacak şekilde dizayn edilirler. Uygulamada farklı sonuçlar elde edilsede DK'ların hep yukarılarda olmasının temel nedeni budur.

Yukarıdada söylediğim gibi çok esnek bir yapıya sahiptir. 3 değişik talent ile dps olabilir, bunların kendi arasındaki kombinasyonları her zaman farklı sonuçlar doğurur. Örneğin en popüler olan Unholy/Blood talenti yerine Unholy/Frost talenti yaptığınızda DoT ve spell hasarlarınız artacağından çok daha farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Rune Sistemi:
DK'lar tüm sınıflar arasından en benzersiz sisteme sahipdir. Rune sistemi diye adlandırdığımız bu sistem 2'şer adet Blood, Frost ve Unholy rune olmak üzere 6 rune ve Runic Power'dan oluşur.

Runic Power 0'dan 100'e kadar olan bir bar şeklindedir. Savaşa başlamadan önce bunun değeri 0'dır. Normal şartlarda skill kullandığınız zaman artar. Kullandığınız skillerin kullandığı rune'ların sayısına göre alacağınız rune miktarıda değişir. Bunun yanında talentlerle kazanacağınız rune miktarı arttırılabilir veya yine hasar aldıkçada runic power alacak şekilde ek özellikler eklenebilir. Biriken bu runic power bazı skiller ile kullanılabilir. Örneğin Death Coil skilli 40 runic power harcar.

Sahip olduğunuz 6 rune ise kullanıldıkça kapanır ve 10sn. süre ile bir daha kullanamazsınız. Örneğin Icy Touch skilini kullandığınızda 1 adet Frost rune 10sn. süre ile kapanır. 2nci kez aynı skille basarsanız diğerininde kapandığını göreceksiniz. 2 Frost rune'da kapandığında artık IT skillimi kullanamazsınız. Tekrar kullanabilmeniz için açılmasını beklemeniz gerekir.

IT farklı olarak 2 rune hatta 3 rune birden kullanan skillerde mevcuttur. SS skilli (kısaltmalar için yukarıdaki kısaltmalar başlığından faydalanabilirsiniz) 1 Frost ve 1 Unholy rune kullanır. Yukarıda IT örneğinde verdiğim gibi bu skillide arka arkaya 2 kez vurduğunuzda tekrar kullanmak için beklemeniz gerekir.

Gördüğünüz gibi skilleri rastgele kullanamıyoruz. Elimizde bulunan rune'lar sınırlı. Bu yüzden DK asla rastgele skillere basılarak oynanabilecek bir sınıf değildir. Her haraketinizde bilinçli olmalısınız.

Skilleri kullanırken bizi sınırlandıran tekşey tabiki sadece runelar değil. Örneğin HB skillinin kendine has 8sn. CD'si (yani bekleme süresi) vardır. HB skillini ilk kullandığınızda 1 frost ve 1 unholy rune kapatırsınız ancak tekrar kullanmak için 8sn. beklemeniz gerekir. Bu süre bittiğinde HB'ı elinizde açık 1 frost ve 1 unholy rune olmak şartıyla kullanabilirsiniz.

Skiller 3 değişik rune kombinasyonu kullanırlar;
Tek Rune:
1 Blood veya 1 Frost veya 1 Unholy rune kullanırlar.
Blood Strike, Icy Touch ve Plague Strike gibi.

Çift Rune:
1 Frost ve 1 Unholy rune çiftinden oluşur. Başka kombinasyonu yoktur.
Obliterate, Death Strike ve Scourge Strike gibi.

Rune Setti:
1 Blood, 1 Frost ve 1 Unholy rune'dan oluşan üçlü sette denir.
Death and Decay ve Army of the Dead gibi.

Yukarıdaki rune kombinasyonlarına dikkat ederseniz eğer bu sizin rotasyonları daha çabuk kavramanızı sağlar. Rotasyonlar; daha önceden skillerin belli bir sıra ile kullanıldığında daha verimli sonuçlar verdiği tecrübe edilmiş sıralamalardır. Ancak bu sıralamaları takip etmek veya bir makro yardımı ile ezbere vurmak mümkün değildir. Çünkü sizi aksatacak bir sürü sorun meydana gelir. Bu yüzden işin püf noktasını öğrenmek son derece önemlidir.

Konunun önemini belirttikten sonra yukarıdaki rune setlerine tekrar dikkatlice bakmanızı istiyorum. [B B F F U U] Bu bizim runelarımızın tamamıdır. Çift Rune Frost ve Unholy runeları kapsadığı için bu runeları [B B] ve [F F U U] olacak şekilde her zaman 2 parça görmelisiniz. Bu şekilde yaparsanız eğer hem rotasyonları daha çabuk kavrarsınız hemde olabilecek sorunlarda ihtiyacınız olan skilli daha kolay seçersiniz.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde her talent ağacı için temel rotasyonları anlatırken yine bu konuya değineceğiz.

Death Rune:
Dördüncü rune çeşidi olan Death Rune'a bir çeşit jokerde diyebiliriz. Rune barında beyaz renkde gösterilir ve herhangi bir rune yerine kullanılabilir. Bu özelliği talent ile kazanırsınız. Blood'lar Frost ve Unholy runeları Death rune çevirirken Frost ve Unholy'ler Blood runeları Death rune çevirirler. Burada yine az önce bahsetmiş olduğum iki rune grubuna dikkat edin. Karşılıklı olarak dönüşüyorlar.

Disease:
Türkçe karşılığı hastalık. DK'larda bunlardan 2 tanesi periyodik hasar vermek üzere 4 değişik disease vardır.

Frost Fever hedefe IT, Blood Plague hedefe PS ile vurduğunuzda bulaşır. 15sn boyunda 3sn.'de bir hasar verirler.

Crypt Fever talentle alınır ve hedefin daha çok disease hasar almasını sağlar. Ebon Plaguebringer ise talentle gelir ve Crypt Fever yerini alır. Ekstra olarak hedefin %13 fazla spell hasar almasına ve sizin %3 daha fazla kritik hasar vermenize neden olur. Bu diseaseler sadece unholy'lere özgü olup diğer 2 talent ağacında bulunmazlar.

Tüm diseaseler Pestilence skilli ile çok kolay bir şekilde alandaki tüm moblara buluştırılabilir. Böylece her hedef için ayrı ayrı disease bulaştırmaya çalışmazsınız.

Burada bizim için önemli olan 2 disease Frost Fever ve Blood Plague'dür. Bu diseaseler hedefe hasar verebildikleri gibi aynı zamanda DK'nın bir çok skilli için bonus hasar demektir. Örneğin HS skilli hedefte bulunan her disease için %10 bonus hasar verir. İyi dps için bu iki disease'ın hedef üstünde sürekli olarak bulunmasına dikkat edilmelidir.

Runeforging:
Bunlar silahların üzerine bazı özellikler ekleyen spell veya enchantlardır. DK'lar silah enchantlarını bedavaya getirsin diye verilmemiştir. Bir bütün olarak düşündüğünüzde DK'ları bir caster sınıfından ayırmak için yapılmış önemli bir özellikdir. Böylece bir DK her zaman silahı ile hedefe vurmak isteyecektir.

Başlıca kullanılan Runeforgelar şunlardır.
Rune of the Stoneskin Gargoyle
25 defans ve %2 stamina verir.
WotLK ilk başlarında DK tanklar için ern büyük sorun defans cap ulaşmaktı. Defansif 2H silahda olmadığı için bu enchant ile sorun çözüldü. 25 defans bize %1dodge, %1parry ve %1 miss olmak üzere toplamda %3 avoidance kazandırır.

Rune of the Nerubian Carapace
13 defans ve %1 stamina verir.
DW frost tanklar için 3.2 ile beraber oyuna eklenen bu enchant yukarıdakine benzer sorunları çözmek amacıyla getirildi. Peki tek el defans silahları varken neden bu enchant getirildi diye soracak olursanız cevabını tank kısmını yazarken verebilirim ancak. Yinede merak edenler ilgili sabit başlık altında gerekli bilgileri bulabilirler.

Rune of the Fallen Crusader
Açıldığında %3 heal verir ve 15sn süre ile %15 oranında strenght'imizi artırır.
DPS DK'ların mutlaka kullanması gerekir. Enchanterların yaptığı hiçbir silah enchantı bununla boy ölçüşemez.

Rune of Razorice
Hedefin %10 daha fazla frost hasar almasına neden olan bir debuf bulaştırır.
Daha çok DW frostlar tarafından offhand silahı üzerinde kullanılır.

Presences:
Presence'lar DK'ların combatlarda aldıkları görevlere göre değişiklik gösterir ve aktivitelerinde ve yeteneklerinde önemli değişiklikler yaratırlar. Presenceların kullandığınız talent ile direk bir ilişkisi yoktur. Yani Blood DK, Blood presence kullanır diye bişey yoktur. Presence; talenden daha çok raid içindeki rolünüzle daha çok ilişkilidir.

Blood Presence:
Yaptığınız atakların %15 daha çok hasar vermesini sağlar, Bunun yanında hedefinize yaptığınız her hasarın %4'ü kadar heal alırsınız.
Bu özellikleri nedeniyle daha çok dps'de kullanılır.

Frost Presence:
Itemlardan aldığınız zırh miktarı (bonuslar hariç) %60, staminanızda %6 oranında artar ve %8 daha az hasar alırsınız. Yaptığınız her hasar hedefte daha çok threat yaratır.
Özelliklerindende anlaşılacağı üzere tanklar tarafından kullanılır.

Unholy Presence:
Melee vuruş hızınız ve koşma hızınız %15 artar. Bütün Global Cooldown 0.5sn düşer.
Yine DPS'de kullanılan bir presence olup Blood'a göre daha az tercih edilir.

Death Knight Pets (Hayvanlar):
DK necromentic bir savaşçıdır. Yani ölüleri dirilterek keni safında savaştırır. Genelde petlerini kontrol edemez. Bu bazı durumlarda sıkıntı verici olsada bazen çok hayat kurtarıcıda olabilir. Bu yüzden petler doğru şekilde kullanılmalıdır.

Ghoul
Raise Dead skili ile her 3 dk'da bir 1 dk. boyunca sizinle beraber savaşacak bir ghoul çıkarabilirsiniz. Unholy altında Master of Ghouls talentini alarak sahip olduğunuz ghoul'u bir hunter veya warlock gibi kontrol edebilirsiniz. Ghoul master olduğunuzda skill barlarınızın hemen üstünde bir pet bar açılır. Bu pet bar ile ghoul'un skillerinide kontrol edebilirsiniz.

Skill barın üstüne farenizle sağ tıkladığınızda bu skillerin otomatik olarak kullanılma özelliğini açıp kapatabilirsiniz. Sol tıkladığınızda veya bir makro içinde kullanarak skillerini sizde yönetebilirsiniz.
Claw
Hedefe bir hasar verir.
Gnaw
Hedefi 3sn. stunlar ve hasar verir.
Huddle
Ranged, melee ve spell hasarları %50 oranında azaltır.
Leap

Gargoyle
Unholy'nin en dip talenti ile alınan Summon Gargoyle skilli ile çağrılır. 30sn. süre ile kalır. Gargoyle sizin o anki AP'nizden etkilenir. Bu yüzden bu peti çağırırken trinketlerin ve "Rune of the Fallen Crusader" enchantının açıldığı bir ana denk getirirseniz, çok daha iyi sonuçlar alırsınız.

Dancing Rune Weapon
12 sn boyunca (Glyph ile 17sn çıkarılabilir) yaptığınız her türlü atağın %50 kadar hasar veren ikinci bir sılah çıkarır. Bu silah yaptığınız aoe hasarlarıda taklit edebilir. Özetle bu süre boyunca dps'iniz %50 oranında artış gösterir. 1,5dk. olan CD'si üle savaşlarda sık sık kullanılabilir. Yine 3dk CD'si olan Hyteria ile beraber kullanmak her zaman daha akıllıca olur.
DRW; Gargoyle oranla dezavantajları daha çoktur. Gargoyle çağırdığınızda o gelir ve kendi görevini yerine getirip gider. Sizden extra kontrol beklemez. DRW ise açtığınızda daha çok verim alabilmek için daha iyi iş çıkarmanız gerekir. Bu nedenle dinamik ve haraketli combatlarda performansı daha çok düşer. DRW AOE'de kullanırken Blood'un zayıf olan AOE ataklarını daha etkili bir hale getirir. Yaptığı hasarların agroosu ayrı bir pet gibi davrandığından sizin hesabınıza yazılmaz. Böylece daha rahat haraket edebilirsiniz.

Army of the Dead
Aslında tamda pet değildir. 20sn süre ile kalırlar. 10dk. CD'si vardır. (Talent ile bu süre 6dk. düşürülebilir.) Bu petler kesinlikle kontrol edilmezler. Raid bossları dışındaki herşeye taunt atarlar. Bazen çok işe yarasada çoğu zaman canınızı sıkacak işler yaparlar. Bu yüzden dungen ve raidlerde iken kullandığınız yere dikkat etmelisiniz.

STAT TERCİHLERİ
En çok sorulan soruların başında gelir stat tercihleri. Aşağıda elitistjerks.com sitesinden aldığım bu tablo ile statların hangi talent ağacı için ne değer taşıdığı konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu değerler takribi değerler olup fikir vermesi için değerlendirin. Farklı talentlerde bu değerlerin değişebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst