Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Android Başlangıç Rehberi - Detaylı Bilgi - Açıklama

Sfenks

<marquee behavior="alternate"><font color="red" si
Uzman Üye
Katılım
10 Mart 2013
Mesajlar
1,200
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.hayatmmo.com
ndroid işletim sistemi akıllı telefon ve tablet piyasasında her geçen gün sayısını arttırırak yerini sağlamlaştırıyor. Android yöneticisi Andy Rubin paylaştığı bir tweette günlük aktivasyon yapılan Android cihaz sayısının 900.000′e ulaştığını belirtti.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de Android işletim sistemli cihazların kullanımı her geçen gün artıyor. Eskiden kalmış basit bir Nokia kullanım kolaylığı Android ile yerini daha gelişmiş ve keyifli bir hale getiriyor. İlk başlarda Android’e geçiş sürecinde kullanıcılar bazı zorluklarla karşılaşıyorlar. Yabancı oldukları bir sistem, arayüz, terimler.

Android ile yeni tanışacaklar için temel kavramlardan bazılarını bu yazıda topladık. Anlatacağımız konu başlıkları şu şekilde olacaktır;

Telefon Tercihi
Android Nedir ?
Google Play
Terimler
Gerekli Uygulamalar
Şarj Süresini Uzatma
Bilinmesi Gerekenler
Telefon Tercihi


Satın alacağınız telefonun donanım özellikleri konusunda doğru tercih yapmanız çok önemli. İşlemci hızı, ram, dahili bellek, gps ve kamera kalitesi dikkat edilmesi gereken konular. Hızlı bir telefon istiyorsanız bu değerlerin yüksek olması gerekir.


Android Nedir ?

Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı mobil cihazlar ve cep telefonları için geliştirmekte olan, açık kaynak kodlu mobil işletim sistemidir. Kaynak kodları açık olduğu için yazılımcılar tarafından istedikleri gibi geliştirilebiliyor. En büyük geliştirici topluluk 4,5 milyondan fazla üyesi ile xda-developers.

En yaygın kullanılan sürümleri 2.3 Gingerbread, 3.0 Honeycomb (Tablet) ve 4.0 Ice Cream Sandwich.


Android işletim sistemi dünyanın önde gelen cep telefonu markaları olan Samsung, Htc, Motorola, Lg ve Sony tarafından kullanılmaktadır.Türkiye’de Vodafone ve Turkcell tarafından özel olarak üretilen bazı modellerde Android işletim sistemi içermektedir. Telefon çeşitleri ne kadar fazla olsada kullandıkları sistem aynıdır. Sadece telefonların markalarına kendilerine özel geliştirdikleri romlar mevcuttur.

Google Play

Eski adıyla Android Market yeni adıyla Google Play. Android işletim sisteminde kullanılan uygulama ve oyunların toplandığı uygulama deposu. 2012 Haziran itibari ile toplam uygulama ve oyun sayısı 600 bin, indirme sayısı ise 20 milyara ulaştı. Bunların içinde ücretsizler olduğu gibi aynı zamanda ücretli uygulamalarda mevcut. Satın alma işlemini Google Wallet servisine ekleyeceğiniz kredi kartı ile yapıyorsunuz.

Google Play’den uygulama indirebilmeniz için bir Google hesabınız olması gerekiyor. Gmail adresiniz ile giriş yaptıktan sonra mail,takvim,play,rehber gibi hizmetleri tek hesaptan kontrol edebilirsiniz.

Terimler

Genel anlamda giriş yaptığımız Andorid‘te en çok kullanılan terimlerin anlamları ise şöyle;

Rom: Android işletim sisteminin yüklü olduğu hafızadır. Cihazınızın kararlı çalışmasını sağlayan yazılımda denebilir.
Stock Rom: Aldığınız telefonun üretici firma tarafından yüklenen romdur. Markalara göre ara yüz ve programlarda değişiklik gözükmektedir.
Custom Rom: Mevcut romların geliştiriciler tarafından düzenlediği veya yeniden yazdığı romlardır. En popüler Custom Romlar CyanogenMod ve MIUI. Custom rom yükleyebilmeniz için telefonunuzun Root olması gerekiyor. Önemli nokta: Custom Rom cihazınızı garanti kapsamı dışına çıkarıyor. Custom Rom yüklemek dikkat ve geniş bilgi gerektiriyor. Araştırma yapmadan bu işe girmeyiniz. Yanlış bir işlem kalıcı zararlara neden olabilir.
Root: İşletim sisteminde tam yetki “Administrator” anlamına gelir. Android kullanan bütün cihazlar fabrika çıkışı olarak işletim sisteminde kısıtlı yetkiye sahiptir. Cihazınızda tam yetkiye sahip olmak istiyorsanız root edebilirsiniz. Bu işlemde custom romda olduğu için dikkat ve bilgi gerektiriyor.
Kernel: Donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.
Full Wipe: Custom rom yükleme sırasında daha önceki roma ait bütün kullanıcı verilerini ve ayarları silmeye yarar.
Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir.
Apk: Android uygulama ve oyunların uzantısıdır. Cihazınıza uygulama_adı.apk programları kurabilirsiniz. Genellikle ihtiyacınız olan uygulama ve oyunları Google Play’den cihazınıza indirebilirsiniz.


Gerekli Uygulamalar

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi Google Play Haziran 2012 itibari ile 600 bin uygulama sayısına ulaştı. 8 oyun ve 26 uygulama kategorisinde bulabileceğiniz uygulamalarda sizlere gerekli olacak bazılarını aşağıda bulabilirsiniz;

Boat Browser: Kullanışlı internet tarayıcısı.
Es File Explorer: Bazı romlarda dosya yöneticisi bulunmaz. Bu uygulama ile sistem dosyalarına ulaşabilirsiniz.
Foursquare: Gps yardımı ile sosyal ağlarda harita üzerinde yer paylaşımı yapılan popüler uygulama.
Juice Defender: Yaptığı optimizasyonlar ile şarj süresini uzatan popüler uygulama.
Mx Player: Popüler video uzantılarını oynatabilen video player.
Opera Browser: Özellikle Opera Mini Android kullanıcılarının tercih ettiği internet tarayıcısı.
Think Free Office Viewer: Word, Excel ve Power Point gibi Office uygulamalarını görüntüleyebileceğiniz uygulama.
WhatsApp Messenger: Rehberinizde bulunan ve aynı uygulamayı kullanan kişiler ile internet üzerinden ücretsiz mesajlaşabileceğiniz ve dosya paylaşımı yapabileceğiniz uygulama.
Zd Box: İhtiyacınız olacak birçok aracı içinde barındıran uygulama.
Popüler Oyunlar:

Angry Birds
Bubble Shoot
Okey
Fruit Ninja
Temple Run
Tetris Classic


Şarj Süresini Uzatma

Android kullananların en büyük şikayeti şarj süresi. Mevcut bataryalar şu an yetersiz kalıyor. Hızlı cihazları tam anlamıyla kullanamıyoruz. Uzun süre internete girdiğimizde şarj çok çabuk tükeniyor. Yeni ve daha güçlü bataryalar çıkana kadar mevcut servislerden biraz kısıtlamalara giderek birazda olsa şarj süresini uzatmanız mümkündür.

Ekran parlaklığını kısabilir yada otomatiğe alabilirsiniz.
Ekran zaman aşımı standart olarak 1 dk. gelir. Bunu 30 sn. olarak düşürebilirsiniz.
Ana ekrandaki gereksiz widgetleri kaldırabilirsiniz. Yerine güç kontrol widgeti ekleyip kullanmadığınız zamanlarda wifi, bluetooth, mobil internet ve gps gibi bağlantılarınızı kapatabilirsiniz.
Anlık bildirimlerinizi ve e-posta kontrol süresini 15 dk. yerine 1 saate çıkartabilirsiniz yada kapatabilirsiniz.
Juice Defender gibi yardımcı güç kontrolü uygulamaları kullanabilirsiniz.
Canlı duvar kağıdı yerine normal duvar kağıdı kullanabilirsiniz.
Çok fazla ve ağır oyunlar oynamıyorsanız SetCPU ile işlemci hızını biraz düşürebilirsiniz.


Bilinmesi Gerekenler

Android ile birlikte kurulu gelen bazı programlarda çıkış seçeneği yoktur. İnternet tarayıcısı, google play, facebook, twitter vb. Bunlar arka planda sürekli çalışır durumdadır.
Facebook, Twitter ve Youtube gibi sosyal ağların resmi uygulamaları sürekli arka planda çalıştığı için hem işlemcinizi boş yere kullanır hem de şarjınızı tüketir. Bu sosyal ağların mobil web versiyonları olduğu için opera gibi çıkış özelliği olan tarayıcılar ile kullanabilirsiniz.
Uygulama ve oyunlar sık sık güncellenir. Bazen ise cihazınızın versiyon güncellemeleri olur. Bu güncellemeler geldiğinde mutlaka yapın. Eğer kotalı mobil internet kullanıyorsanız bu güncellemeleri wifi ile yapın.
Google Play dışındaki uygulamalara pek güvenmeyin. Uygulamayı yüklemeden önce kullanıcı yorumlarını okuyun.
Cihazınız HD video kayıt yaparken yada HD videolar izlerken görüntüde takılmalar yapıyorsa SD kartınızı yazma ve okuma hızı düşüktür. Class 8 veya Class 10 SD kart tercih etmeniz bu sorunu çözecektir.
Bazı cihazlarda ana hafızası az olduğu için birkaç uygulama ve oyun kurduktan sonra yetersiz disk alanı uyarısı alırsınız. Bu durumda SD kartınızın kapsitesi yüksek ise büyük uygulamaları SD karta taşıyabilirsiniz. Farklı bir yöntem olarakta SD kartınızda 1 Gb kadar EXT4 alanı oluşturup yer açabilirsiniz.
Ücretli veya ücretsiz bir anti virüs programı kullanmanızda fayda var.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst