Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Dikkat Eksikliği (Dağınıklığı) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

hayatt

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
17 Kasım 2016
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bu makalemizde özellikle çocuklarda görülen, ilk olarak ailelerin ve okuldaki öğretmenlerin dikkatini çeken, bir sağlık problemi olan dikkat eksikliğinin belirtileri, sebepleri ve tedavisine yer verilmiştir.



Dikkat, çalışan çalışmayan, okuyan okumayan herkes için gerekli bir özelliktir. Günlük hayatta çok ihtiyaç duyulan bir davranış biçimidir. Kişiler gerek duyulduğu zaman dikkat verilmesi gereken bir duruma karşı dikkatli davranırlar ama bazı durumlarda dikkat istenildiği gibi verilmez ve sorun da burada başlar. Dikkatsizlik görülmeye başladığında yemeğin tuzunu atmayı unutmak gibi basit hatalar yapılabilirken; resmi işlerin unutulması gibi daha ciddi hatalar da yapılabilir.

Görülen dikkat eksikliğinin sonucunda kişi zararlı çıkar. Herkes mükemmel derecede dikkatli denemez. Hemen herkes çalışma sürecinde belli aralıklarla dikkat dağınıklığı yaşar. Bu durumda kişi tekrar dikkatini toplayabilirse buraya kadar sorun yoktur. Eğer bir işe 10 dakikadan fazla dikkat veremiyorsanız; uzun süre dikkatle çalışıp; dikkat dağıldığında da tekrar toplayamıyorsanız dikkat dağınıklığı sorununuz olabilir.

Dikkat Eksikliği Nedir?


Dikkat dağınıklığı veya eksikliği, hastalık düzeyine ulaşmadan, belirli ölçüde dikkatsizlikler sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Yetişkinlerde de görülebildiği gibi sıklıkla çocuklarda görülür.

Genel olarak çocuğun derse veya odaklanması gereken şeye odaklanamamasına, dikkatini uzun süre bir yöne verememesine ve sonucunda başarısını etkileyen durumların doğmasına sebep olan bir sağlık problemidir. Dikkat dağınıklığının birçok sebebi olabilir.

Dikkat Eksikliğinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?



  • Dikkat dağınıklığının en temel nedenlerinden bir tanesi genetik durumlardır. Anne ya da babada dikkat dağınıklığı varsa; çocukta dikkat dağınıklığı olma ihtimali yüksektir.
  • Dikkat dağınıklığı doğum esnasında beynin dopamin sistemindeki bazı işlevlerin bozukluğu durumunda da meydana çıkar. Bu durum ilk etapta hiperaktivite türündedir. Sonraları dikkat eksikliğine dönüşür.
  • Yine doğum sırasında beyin bölgesinde meydana gelen çok küçük bir zarar bile fonksiyonların yanlış işlemesi sebebiyle dikkat dağınıklığına neden olabilir.
  • Geçirilen enfeksiyonlar, beyin civarında oluşan tümörler de beyni etkilediği için dikkat bozukluğuna neden olur.
  • Yaşantıda aşırı travmalar yaşanması, psikolojik sorunların olması dikkatin iş üzerine verilmesini önler.
  • Son olarak insanların yaşları ilerledikçe bir konuya dikkat vermekte zorluk görülmeye başlanır. Zaten yaşlanan beyin hücreleri de ilk etapta unutkanlığa neden olurlar.


Dikkat Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?



  • Ayrıntılara karşı olan dikkatte bozukluk, çok basit etkinliklerde farkında olmadan hatalar yapmak.
  • Uzun süren bir iş, ödev, görev gibi durumlarda dikkat süresini uzatmada zorluk çekmek.
  • Verilen ödevleri, işleri sonuna kadar getirmekte zorlanmak ve eksik teslim etmek.
  • Uzun süre düşünme eyleminin yapılması gereken işlerden kaçınmak ve bu işlere karşı isteksizlik.
  • Yapılan işlerin birer parçası olan malzemeleri sürekli olarak kaybetmek.
  • Günlük yaşantıda dikkat gerektiren konuları, eşyaları unutmak.
  • Bir iş ya da ödev için verilen talimatları anlamaya çalışırken direnmek.


Dikkat Eksikliğinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Dikkat dağınıklığını tedavi ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Tedavi yöntemi belirlenirken; yaş, cinsiyet ve hastalığın derecesi göz önünde bulundurulur. Ayrıca hiperaktivite ile birlikte bulunan dikkat dağınıklıkları için farklı yöntemler uygulanabilir.

Tedavi yöntemlerinden birisi ilaçlarla tedavidir. İlaç tedavisi çeşitli faktörlere göre kısa, orta, uzun dönem olmak üzere 3 adet kategoride toplanır. Tedavi yönteminin ve süresinin belirlenmesi için hastanın doktorla birkaç kez görüşmesi gerekir.

Çocuklar için farklı ilaçlarla tedavi uygulanır. İlaçların bazıları 3 yaşından büyük çocuklara, bazıları ise 6 yaşından büyük çocuklara kullanılır. Kullanılan ilaçların dikkat dağınıklığıyla beraber hiperaktivite sorununu da ortadan kaldırdığı araştırmalarla kesinleşmiştir. Bu ilaçlar çoğu kişide çok ciddi yan etkilere neden olmamıştır. Çok nadir olarak iştah kaybı ve sonucunda kilo kaybı, baş ağrısı, gerginlik gibi durumlar görülebilir.
Yetişkinlerde ise yine ilaç tedavisi etkili olabilmektedir ancak bazı destekler gerekebilir. Bunların başında da psikolojik egzersizler gelir. Egzersiz esnasında salgılanan dopaminin etkisiyle beyin daha net hale gelir ve düşünceler berraklaşır. Diğer bir tedavi yöntemi de psikoterapilerdir. Psikoterapiler doktorun belirleyeceği sıklıkta ve belli sürelerde olmalıdır. Terapi esnasında da egzersiz yapmanız istenebilir.


Kaynak:

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun

 

aşk3055

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
27 Temmuz 2016
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Konum
İstanbul
Dikkat eksikliğini es geçmemek lazım. Gerçekten çok önemli insanlar için çünkü ufak bir dikkat dağınıklığı insanın başına neler getiriyor.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst