Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Güvenlik İçin Temel İpuçları

ALABEYİ

Fahri Üye
Fahri Üye
Galatasaray
Katılım
3 Eylül 2014
Mesajlar
1,191
Tepkime puanı
2
Puanları
126
Konum
Adana
Bilgisayarınızı koruyun

• Otomatik güncellemelerle tüm yazılımların güncel olmasını sağlayın. Antivirüs, SPAM (İstenmeyen e-posta), casus yazılım engelleme programlarını kullanın ve güvenlik duvarınızı etkinleştirin.


Hassas bilgileri paylaşırken dikkatli olun
• Hassas bilgilerinizi girmeden önce web sayfasının güvenli olduğuna dair işaretleri kontrol edin; https ve altındaki kapalı kilit simgesine dikkat edin.
• Bir e-posta veya anlık mesaj (IM) talebine yanıt olarak hassas bilgiler vermeyin.


Tıklatmadan önce düşünün
• Göndereni tanıyor olsanız bile bir e-posta veya IM'deki ekleri veya bağlantıları tıklatmadan önce düşünün; bunlar sahte olabilir. Gönderenden mesajın gerçek olduğunu onaylatın veya adresi kendiniz girerek resmi web sitesini ziyaret edin.
• Açılan pencerelerdeki bağlantılar veya düğmelere tıklatmayın.


Tahmin edilmesi zor şifreler kullanın
• Çevrimiçi hesaplarınızın, bilgisayarınızın ve diğer aygıtların şifresinin en az sekiz karakterden oluşmasına dikkat edin ve içinde büyük/küçük harf, sayı ve simge kullanın.
• Şifreler ve PIN numaralarını gizli tutun. Bunları çalışma arkadaşlarınız veya işletmelerle (internet kafe işletmecisi gibi) paylaşmayın veya kimseye vermeyin.
• Her yerde aynı şifreyi kullanmayın.
İstenmeyen e-postalara karşı korunun

Uyarı mesajları, yazım veya gramer hataları, gerçek olamayacak kadar güzel teklifler gibi dolandırıcılık göstergesi olan hassas bilgi taleplerine karşı dikkatli olun. Şüpheli web siteleri konusunda sizi uyaran bir filtre kullanın.

Verilerinizi hareket halindeyken koruyun
• Halka açık Wi-Fi nin şifresi yoksa bilinki güvenilir değildir.
• Kaybetmeniz veya çalınma ihtimalini hesaba katarak dizüstü bilgisayarınızdaki (veya USB flash sürücüdeki) verileri şifreleyin.
• Dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve PDA'yı cüzdanınız kadar dikkatle koruyun.



SUÇLULAR KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİN PEŞİNDEDİR:


İnterneti değerli ve eğlenceli hale getiren birçok deneyim kendimiz hakkında bazen az bazen çok bilgi paylaşmayı gerektirir. Bu bilgiler bir işlemi tamamlamak, tercihlerinizi hatırlamak, özelleştirilmiş içerik ya da özel teklifler sunmak amacıyla kullanılır. Bazen de bu bilgileri kimin istediğini veya bu bilgilerle ne yapılacağını bilmek zorlaşır. Bilgi paylaşımı, planlamadığınız ve istemediğiniz sonuçlar getirebilir. Bu istenmeyen sonuçlar; istenmeyen e-posta, kimlik bilgilerinizin çalınması ve itibarınızın zedelenmesi gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Suçlular kişisel bilgilerinizin peşindedir. Bunları başkalarına satabilirler, taciz etmek, kimliğinizi çalmak, kredi kartınızı ele geçirmek ve sizi dolandırmak için kullanabilirler. Bu nedenle çevrimiçi sahtekarlıkları denerler. Kişisel verilerinizi toplamak veya bilgisayarınızı uzaktan kontrol etmek için de teknolojiyi takip ederler. Mesela gönderdikleri e-postaların eklentileriyle bilgisayarınıza tüm şifrelerinizi ve hesap numaralarınızı kaydeden bir casus yazılım kurabilirler.
Dolayısıyla çevrimiçi emniyet ve güvenlik sorunlarını anlamalı ve önlemler almalısınız. Nelere dikkat etmeniz ve neler yapmanız gerektiğini öğrenerek mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz.

KİŞİSEL GÜVENLİĞE YÖNELİK 4 TEHDİT:

Kimlik Hırsızlığı: Bir hırsızın hakkınızda kişisel bilgiler toplayıp bunları sizin yerinize geçmek için kullanmasına kimlik hırsızlığı denir. Yaş sınırı yoktur; hırsızlar gençlerin ve çocukların kimliklerini de çalabilir. En çok 18 - 29 yaş aralığındaki kişilerin kimlikleri çalınmaktadır.
Bir hırsızın sizin adınıza kredi kartınızla alışveriş yapması, banka hesabı açması, borç alması ve hatta suç işlemesi için çok fazla kişisel bilgiye ihtiyaç yoktur: TC Kimlik numaranız, şifreniz, adresiniz, annenizin kızlık soyadı, banka hesap numaranız ya da PIN Kodu yeterlidir. Dolandırıcılar, hassas kişisel bilgileri vermeniz için sizi kandırmaya çalışır. Dolayısıyla nelere dikkat etmeniz ve neler yapmanız gerektiğini öğrenerek bu suçluların kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz.


Hesap avcılığı (Phishing): "Password" (şifre) ve "fishing" (balık avlamak) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuş phishing kelimesinin anlamı, yasadışı yollarla bir kişinin şifresini veya kredi kartı ayrıntılarını öğrenmektir. Oltayı attığınızda mutlaka bir balık oltaya takılacaktır düşüncesinden çıkan bu dolandırıcılık türünde şifre avcıları, genelde e-posta vb. yollarla kişilere ulaşır ve onların mesela kredi kartı ayrıntılarını sanki resmi bir kurummuş gibi isterler. Bu "av"a karşılık veren kullanıcıların da hesapları, şifreleri vb. özel bilgileri çalınır.
En tehlikeli sahtekarlıklar en orijinalmiş gibi görünenlerdir. Webde hesap avcılığı da aynı şekilde işler. Hesap avcıları güvendiğiniz bir şirket, bankanız veya çevrimiçi mağazadan geliyor gibi görünen bir tür istenmeyen e-posta gönderirler. Bunlar, gönderenin adresi ve logosuna kadar saygın bir şirketten gelen duyurularmış gibi görünür. Sahte e-posta “yemdir” ve genelde yine güvendiğiniz işletmeninmiş gibi görünen sahte bir Web sayfasına bir bağlantı içerir. Web sitesi, kredi kartı numarası, TC Kimlik numarası veya banka hesabı gibi kişisel bilgileri isteyebilir. Yemi yutarsanız maddi zarara uğrarsınız ve kimliğinizi çaldırırsınız. Böylece hesabınıza ve paranıza erişmesi için yeterli bilgiyi vermiş olursunuz. Hesap avcıları bu verileri kendileri kötü amaçla kullanır ya da başka suçlulara satar.



Sahte postalar: Sahte postalar başka bir sahtekarlık türüdür. Bazı sahtekarlar “yatırımınız” karşılığında büyük paralar vaad ederek sahte bir hayır kurumuna bağış isteyerek veya bir malı çok ucuza satmayı teklif ederek paranızı almaya çalışır. E-posta gönderen sahtekarlar, küçük bir ücret karşılığında banka hesabınıza milyonlarca dolar aktarmayı teklif eder. Başlangıçtaki teklife yanıt verirseniz daha fazla para vermenizi gerektiren ve söz verilen paranın hesabınıza aktarılmasını geciktiren acil durumlar çıkmaya başlayacaktır. Sonunda sahtekar paranızla ortadan kaybolacaktır.
Tüketicileri dolandırmayı amaçlayan başka bir ortak sahtekarlık türü, uluslararası bir piyangoda bilet alma ve kazanmanız için "gizli bir sistem" kullanma şansı sunar. Ya da e-posta hiç girmediğiniz uluslararası bir piyangoda kazandığınızı duyurur ve paranın aktarılabilmesi için banka hesap numaranız veya “işlem ücretini” ister. Elbette gizi sistem diye bir şey yoktur ve bu e-postalarda bahsi geçen piyangoların birçoğu sahtedir.

SPAM (İstenmeyen postalar) :


Sahtekarların kullandığı bir diğer araç, istemediğiniz ve talep etmediğiniz postalardır: e-posta, IM, elektronik tebrik kartları gibi. İstenmeyen postalar sahte web sitelerine bağlantılar veya ilgilenmediğiniz ürünler için reklamlar içerebilir. Çevrimiçinde güvenli olmanın en önemli yolu dikkatli, sağduyulu davranmak ve istenmeyen posta ve dolandırıcılıkları tanımayı ve engellemeyi öğrenmektir.


KİŞİSEL GÜVENLİĞİ NE TÜR ÖNLEMLER ALARAK SAĞLARSINIZ:

Tahmin edilmesi zor şifreler oluşturun (harf rakam ve simgeden oluşan en az sekiz karakterli)
Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.
E-posta veya anlık mesajda kesinlikle hassas bilgilerinizi göndermeyin.
Mailin içindeki web adresi linklerine tıklamak yerine adresi kendiniz girin.
İstenmeyen e-postaları hemen silin.
Banka ve mali kurumlara ait hesap bilgilerinizi isteyen e-postalara yanıt vermeyin. Hiçbir banka ya da mali kurum mail aracılığıyla link göndererek hesaplarınıza giriş yapmanızı istemez.
Kaynağını ve güvenilirliliğini bilmediğiniz dosyaları çalıştırmayın. Sadece güvenilir kaynaklardan dosya indirin.
Evinizdeki kablosuz ağı şifreyle koruyun.
Saygın ve bilinen mağazalardan ve satıcılardan alışveriş yapın.
Kişisel bilgilerinizi vermeden önce web sitesindeki gizlilik beyanını okuyun. Site hangi verileri paylaştığını, bilgilerin güvenliğini nasıl sağladığını, nasıl değiştirip sileceğinizi Gizlilik Beyanı’nda belirtmelidir.
Kayıt ve diğer formlarda sadece doldurulması zorunlu bilgileri verin.
Bilgilerinizin güvende olduğunu gösteren işaretlere dikkat edin. https (“s” güvenli demektir) ve kapalı kilit simgesi bulunan bir web adresi olumlu bir göstergedir.
Birincil e-posta adresinizi veya IM adresinizi sadece tanıdığınız kişiler ve saygın kuruluşlarla paylaşın.
Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayarda gerçekleştirin. Halka açık kablosuz bağlantıda kesinlikle banka işlemleri, alışveriş yapmayın, fatura ödemeyin veya diğer kişisel işlerinizi gerçekleştirmeyin.
E-posta, anlık mesaj ya da açılan penceredeki bağlantıları tıklarken dikkatli olun.
Banka bilgilerinizi kontrol altında tutun. Açmadığınız hesapları, sizden izinsiz yapılan işlemleri kontrol altında tutun.
Bilgisayarınızın güvenliğini geliştirin. Güvenli İnternet Sihirbazında bulunan programları kullanın ve programları güncel tutun.
Teknolojiyi takip edin. Bir çok e-posta programı istenmeyen posta filtresi kullanır. İstenmeyen e-postaları tespit etmek ve silmek için bu programları kullanın.
Dosyalarınızı yedekleyin. Hiçbir güvenlik yöntemi tamamen hatasız değildir. Dolayısıyla önemli dosyalarınızı düzenli olarak yedekleyin.
En az iki arama motorunda adınızı arayın. Telefon numaranız ya da diğer hassas bilgilerinizi bulursanız silinmesini sağlayın.
Kimlik avcılığı önleme programı kullanın.
Sosyal ağları daha güvenli kullanın. Gizlilik ayarlarını kontrol edin.
Profil ya da blog sayfalarınızın herkese açık olup olmadığını kontrol edin. Fotoğraflarınızı bütün arkadaşlarınızın görmesini ya da profilinize tüm arkadaşlarınızın yorum yapmasını istemeyebilirsiniz.
Bir sosyal siteye dosya göndermeden önce iyi düşünün. Gönderdikleriniz internette kalıcıdır. Site gönderdiklerinizi arşivleyebilir, bilgileriniz korsanların eline geçebilir.
İnternette tanıştığınız biriyle yüzyüze görüşecekseniz dikkatli olun. Kalabalık bir ortamda buluşun ve yanınızda bir arkadaşınız olsun. Hislerinize kulak verin, kişi güven vermiyorsa uzaklaşın.


ŞÜPHELİ İŞARETLERE DİKKAT EDİN:


En iyi savunmanız sahtekarlığın işaretleri konusunda dikkatli olmaktır.
Gelen e-posta adresine dikkat edin, şüphe uyandırıyorsa hemen silin.
Adınızı kullanmak yerine genel hitaplar kullanılabilir.
Düşünmeden yanıtlamanız için suçlular bir aciliyet hissi oluşturmaya çalışır. Eğer mesaj sizde paniğe yol açıyorsa dikkate almayın
Hatalı yazımlar ve dilbilgisi hataları vardır
Hesabınızı doğrulama veya güncelleme, ücret ödemeyi durdurma ya da benzer kararlar vermenizi isteyen talepler gelebilir
İnanılmaz teklifler yapılır. Gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa muhtemelen gerçek değildir.


KİŞİSEL GÜVENLİĞİNİZ TEHLİKEDEYSE NE YAPMALISINIZ:

Bulunduğunuz ilçenin savcılığına başvuru yapın
ihbar.bilisim@iem.gov.tr adresine mail atın
0212 636 2973 nolu telefondan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bilişim Suçları bölümünü arayın. 10 Nisan Sayfamıza Hoş Geldiniz.
Çevrimiçi hesaplarınızdaki şifreleri hemen değiştirin.
Müstehcen veya nefret içerikli materyaller, sahtekarlık veya hesabınızın çalınması gibi olumsuz olayları bu olayların gerçekleştiği web sitesine bildirin.
Uygunsuz içeriğe ya da suç unsuru içeren yayınlara yönelik ihbarlarınızı ihbar@ihbarweb.org.tr adresine gönderin, 0312 582 82 82 nolu telefona bildirin ya da İhbar Web adresindeki ilgili alanlarda form doldurun.
Kredi kartı bilgisi, hesap numarası, şifre gibi bilgiler verdiyseniz bankanızla hemen iletişime geçin. Yapmanız gerekenleri öğrenin.
Sahtekarlıkla erişilmiş veya açılmış hesapları kapatın. Bu şirketlerin her biriyle görüşün ve yazılı olarak takip edin.
Hesap etkinliğinizi inceleyin
Yaptığınız işlemlerin belgelerini kaydedin.
Şifrenizi kimsenin değiştirmediğinden emin olmak için düzenli olarak oturum açın.
Olası dolandırıcılıkları tespit için hesap ekstrelerinizi talep edin.
Tüm e-posta ve mektupların kopyalarını çıkarın, görüşmeler hakkında ayrıntılı notlar tutun.

Mesajlaşırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Mesajlaşmak da herhangi bir web hizmeti gibi riskler barındırabilir. Dikkatsizce mesajlaşmak gizliliğinizi riske sokabilir, banka hesabınızı boşaltabilir ya da bilgisayarınıza hasar verebilir.
İstenmeyen mesajlar tıklatıldığında casus yazılım veya virüs yükleyebilecek bir bağlantı içerir. Casus yazılımlar Web etkinliklerinizi takip etmek veya girdiğiniz şifreler veya hesap numaralarını kaydetmek için kullanılabilir. Virüsler, bilgisayarınıza zarar verebilir veya IM ya da e-posta hesaplarınızdaki adreslerinizi çalabilir ve sizden geliyormuş gibi görünen bir mesajla virüsü herkese gönderebilir.


Güvenli E-posta Kullanımı için Pratik Tavsiyeler:




• Birincil e-posta adresiniz veya ekran adınızı sadece tanıdığınız kişiler, saygın şirket ya da kuruluşlarla paylaşın.
• Daha az akılda kalıcı bir ad seçin. Araştırmalar harf, rakam ve diğer karakterlerden oluşan kombinasyonların daha başarılı olduğunu göstermektedir.
• Dikkatli olun ve sağduyunuzu kullanın.
• Göndereni tanıyor olsanız bile bir e-posta veya IM'deki ekleri veya bağlantıları tıklamadan önce düşünün.
• Kişisel bilgilerinizi e-posta veya IM'de de yazmayın. Kişisel bilgiler ev adresiniz, hesap numaralarınız, şifreler veya diğer gizli verileriniz demektir.
• Yabancılarla IM kullanmayın. Sadece listenizde yer alan insanlarla iletişim kurun. Listenize sadece şahsen tanıdığınız insanları ekleyin.
• SPAM (İstenmeyen e-posta) veya IM'leri yoksayın. SPAM’lere yanıt vermeyin veya herhangi bir şey satın almayın.
• Dolandırıcılık işaretlerini kontrol edin. Bunlar, kişisel bilgi istenmesi, uyarı mesajları, yazım ve gramer hataları, gerçek olamayacak kadar güzel görünen teklifler veya mesajı tüm arkadaşlarınıza iletmenizi isteyen zincir mektupları içerebilir.
• Bilgisayarınızı internet tehditlerine karşı koruyun. Güvenlik duvarı, antivirüs, istenmeyen posta engelleme ve casus yazılım engelleme programları kullanın.
• Evinizdeki kablosuz ağı şifreyle koruyun.
• Otomatik güncellemelerle tüm yazılımlarınızı güncel tutun.
• Kimlik avcılığına karşı korunun. Bazı filtreler şüpheli ve rapor edilmiş kimlik avcılığı web siteleri konusunda sizi uyarır.
• Kişi listenizde bulunmayanların iletişimini engelleyin.




Alışveriş yaparken dikkat edilecek hususlar:


• Saygın mağazalar ve satıcılardan satın alın.
• Saygınlık durumlarını bilmiyorsanız internetteki yorumları okuyun; bu güvenirliliğin en büyük göstergesidir.
• Link üzerinden giderken yanılma ihtimalini hesaba katın ve web adresini kendiniz yazın.
• Bilgilerinizi üçüncü kişilere satıp satmadıklarını öğrenmek için sitenin gizlilik ilkelerini okuyun.
• Bilgilerinizin güvende olduğunu gösteren işaretleri kontrol edin. Şifreleme, aktarım sırasında verilerinizi koruyan önemli bir güvenlik önlemidir. http https’ye dönüşürse ve kapalı kilit simgeleri bulunuyorsa güvenlidir.
• Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayardan yapın.
• Teslimat ve taşıma ücretleri, garantiler, teslimat tarihi ve ürün ve para iadesi ilkeleri gibi satış koşullarını kontrol edin.
• Sadece satın alma işlemi için yetecek kadar bilgi verin. Gerekmediği halde banka hesap bilgileri, TC Kimlik numarası veya benzeri verileri soranlara karşı dikkatli olun.
• Ödemek için güvenli bir yöntem seçin. Kart sahibi için koruma sağlayan bir kredi kartı veya sanal kart kullanın.
• Şifrenizi, adresinizi ve kredi kartı verilerinizi depolayan siteler konusunda dikkatli olun. Bu bilgileri depolayan ve alışveriş esnasında bir daha sormayan web sitelerine karşı dikkatli olun.
• Onay kodu veya e-posta mesajı ve makbuz da dahil siparişinizin bir kopyasını yazdırın veya kaydedin. Satıcıdan gelen bağlantıları tıklamak yerine siteye kendiniz girin ve ödemeyi kendiniz doğrulayın.
• Hesap ekstrenizi her zaman kontrol altında tutun.





İnternet satışı yaparken dikkat edilecek hususlar:



• Verdiğiniz ilanda kişisel bilgilerinizi kısıtlayın. Sadece semt, ya da genel bir konum belirtin, özel adres yazmayın.
• Fotoğraflar sadece satılan malı göstermeli, ev ayrıntılarını ya da insanları göstermemelidir.
• Şehir dışından gelen teklifler sahtekarlık amaçlı olabilir, dikkatli olun.
• Malı veya geri kalan parayı daha sonra alma vaadiyle kısmi ödemeleri kabul etmeyin veya teklif etmeyin.
• İstenilen fiyattan daha yüksek bir miktar ödemeyi teklif eden veya hesabınıza para aktarmak için kişisel mali verilerinizi isteyen tekliflere şüpheyle yaklaşın.
• Söz konusu mal taşınabilirse ve görmek istenirse evinizde veya karşı tarafın evinde değil kalabalık bir yerde buluşun.
• Büyük bir mal için bir eve gitmeniz veya birinin sizin evinize gelmesi gerekiyorsa yanınızda mutlaka biri olsun. Alıcıya evinizin her kısmını açmayın; karşı taraf evi soymak amacıyla söz konusu mala sahte bir ilgi gösteriyor olabilir.
• Yüz yüze işlemlerde nakit ödeme yapın. Çekler kişisel bilgiler içerir ve sizi riske sokar.
• Çek sahte olabilir, kabul etmeyin. Sahtekarlar bunları tercih eder.
• Pahalı bir mal satıyorsanız veya satın alıyorsanız satıcı veya alıcıyla birlikte bankaya gidin.




Halka Açık Ağlarda Güvenlik İçin Yapılması Gerekenler:


• Halka açık kablosuz bağlantı noktalarında dizüstü bilgisayarınızı güvenlik duvarı, antivirüs, istenmeyen e-posta ve casus yazılım önleme programlarıyla koruyun.
• Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayarda gerçekleştirin. Zor durumda kalmadıkça halka açık bilgisayarlarda ya da komşunun şifresiz ağı üzerinden fatura ödemeyin, banka işlemleri gerçekleştirmeyin, alışveriş yapmayın.
• Arkanızdan sizi izleyenlere dikkat edin. Şifre ve kullanıcı adı girerken parmaklarınız veya ekran izlenebilir.
• Halka açık bilgisayar kullanıyorsanız uygun koruma yöntemleri olmadığında bilgisayar korsanları ve kimlik hırsızları ne yaptığınızı casus yazılımlarla izleyebilir.
• Halka açık bir bilgisayarda bilgili bir hırsız bilgisayara girdiğiniz tüm şifreleri veya hesap numaralarını kaydetmesi için casus yazılım kurmuş olabilir.
• Kablosuz ağ mutlaka bir şifre ile korunmalıdır. WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) şifreleme teknolojisi kullanın.
• İnterneti kullanmadığınız zaman kablosuz bağlantıyı kapatın
• Otomatik güncellemelerle tüm yazılımlarınızı güncel tutun.
• Kablosuz bağlantı noktasının güvenlik düzeyini kontrol edin. Birçok bağlantı noktası ücretsiz Wi-Fi sağlar; bazıları ücretli bağlantı sunar. Bir ücret ödemenizi gerektirse de en güvenli olanını seçin.
• Ağın web sitesindeki gizlilik beyanını kontrol edin. Gizlilik beyanı yoksa işlerinizi evdeki bilgisayarınızda yapmayı tercih edin.
• Halka açık bir bilgisayar kullanıyorsanız ekranınızda kişisel verileriniz varken kısa bir süre için bile olsa bilgisayarı bırakmayın.
• İzlerinizi silin. Web tarayıcılar, şifreleriniz ve ziyaret ettiğiniz her sayfanın kaydını tutar.
• Bir siteye girmeden önce tarayıcının şifrelerinizi depolama özelliğini kapatın.
• Bir siteye üye olduğunuzda sitenin şifre ve kullanıcı adınızı kaydetmediğinden emin olun.
• İşiniz bittiğinde kullanıcı adı ve şifrenizle girdiğiniz hesabınızdan “logout ya da çıkış” sekmesine basarak güvenli çıkış yapın ve tarayıcı penceresini kapatın. Daha sonra o bilgisayardaki çevrimiçi etkinliğinizin geçmişini silin.







Şifrenizi Korumak için 7 İpucu:

Bilgisayarınızı, cep telefonunuzu, kredi kartı bilgisi verdiğiniz alışveriş sitelerindeki ve kişisel bilgilerinizi bıraktığınız sosyal arkadaşlık ağları da dahil olmak üzere tüm web sitelerindeki hesaplarınızı tahmin edilmesi zor şifrelerle koruyun.

Tahmin edilmesi zor şifreler en az sekiz karakter uzunluğundadır ve büyük ve küçük harf, rakam ve simgelerden oluşan bir kombinasyondur. Bu şifrelerin sizin tarafınızdan hatırlanması kolaydır ancak başkaları tarafından tahmin edilmesi güçtür.
1 - E-posta ya da IM aracılığıyla asla şifrenizi göndermeyin
• Şifrelerinizi arkadaşınız, aileniz bile olsa e-posta, anlık mesaj ya da metin mesajlarında asla paylaşmayın.
2 - Bir e-posta ile şifreniz isteniyorsa asla vermeyin
• 48 saat içinde cevap vermezseniz hesabınız kapanacak diyen ve kullanıcı adı ve şifrenizi e-posta üzerinden açılacak linklerle yenilemenizi isteyen maillere asla cevap vermeyin. Bu sizin kimliğinizi çalmak için bir tuzaktır.
3 - Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayardan gerçekleştirin.
• Halka açık bir bilgisayarda veya halka açık kablosuz bağlantı kullanarak kendi bilgisayarınızda kesinlikle banka işlemleri, alışveriş yapmayın, fatura ödemeyin veya diğer kişisel işlerinizi gerçekleştirmeyin.
• Arkanızdan sizi izleyenlere dikkat edin. Şifre, PIN, kullanıcı adı ya da bu tip diğer hassas bilgileri arayan insanlar halka açık bir bilgisayar ya da telefonunuza girerken parmaklarınızı veya ekranı izleyebilir
4 - Şifrenizi gizli tutun
• Şifrenizi arkadaşlarınızla ailenizle, özellikle çocuklarınızla paylaşmayın.
5 - Şifrelerinizi iyi saklayın
• Şifrenizi bilgisayarınızdaki bir dosyada tutmayın ya da şifrenizi telefonunuza yazmayın. Bu PIN numaranızı ATM kartınızın üzerine yazmakla aynı şeydir.
6 - Birden fazla şifre kullanın
• Banka ve diğer önemli işleriniz için ayrı ayrı şifreler kullanın
7 - Şifrelerinizi 30 günde bir değiştirin
• Mutlaka şifrelerinizi düzenli bir şekilde değiştirin.




Çocukların güvenliği için:

• Uygunsuz içeriğe ya da suç unsuru içeren intihara yönlendirme, müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı ya da uyuşturucu kullanmasını teşvik eden internet yayınlarına yönelik ihbarlarınızıihbar@ihbarweb.org.tr adresine gönderin, 0312 582 82 82 nolu telefona bildirin ya da İhbar Web adresindeki ilgili alanlarda form doldurun.
• Acilen bulunduğunuz ilçenin savcılığına başvurun.
• Fiziksel tehditler, taciz, kötü niyetle yüzyüze görüşme veya suistimalleri acilen 155’e bildirin.
• Uygun olmayan içerikler veya davranışları internet servis sağlayıcısına, cep telefonu şirketine veya web hizmetine bildirin.
• Çocuğunuz sınıf arkadaşı veya ekibindeki bir arkadaşı tarafından tehdit alıyorsa okul veya topluluk kuruluşunu arayın.
• Kimlik çalınması ya da dolandırılma söz konusuysa ihbar.bilisim@iem.gov.tr adresine mail atın, ya da 0212 636 2973 nolu telefondan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü’ne başvurun.


Terimler ve Kısaltmalar:

SPAM: İstenmeyen e-posta
Çevrimiçi: Online
https (Secure Hypertext Transfer Protocol): Güvenli hiper metin transfer protokolü. Klasik HTTP protokolüne SSL (internet şifreleme) protokolünün eklenmesi ile elde edilir.
IM (Instant Messaging): MSN ya da Gtalk kullanırken gönderilen kısa anlık mesajlar
Wi-Fi: Kablosuz bağlantı
PDA (Personal Digital Assistant): Taşınabilir küçük cep bilgisayarı
WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2): Kablosuz ağlarda güvenliği sağlama amacıyla geliştirilen şifreleme sistemi’nin geliştirilmiş versiyonudur.
Wi-Fi kart: Bilgisayarınıza harici olarak takılan (USB vb) ve kablosuz bağlantı sağlayan kart.
Sanal kart: İnternet gibi güvensiz ortamlarda kredi kartı yerine kullanmak için tasarlanmış, limiti belirlenebilen kart. Bütün bankaların sanal kart uygulaması vardır.
Scammer: Dolandırıcı
MMOG (Massively Multiplayer Online Game): Çok oyunculu çevrimiçi oyun
PIN Kodu (Personal Identification Number): Kişisel Kimlik Numarası SIM kartla birlikte kullanılan bir koddur.
Phishing: Yemleme. Yasadışı yollarla bir kişinin şifresini veya kredi kartı ayrıntılarını öğrenmektir. Hesap avcıları, genelde e-posta vb. yollarla kişilere ulaşır ve hassas bilgileri resmi bir kurummuş gibi isterler. Bu "av"a karşılık veren yani yem’i yutan kullanıcıların da hesapları, şifreleri vb. özel bilgileri çalınır.
Blog: Kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst