Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Kasko Nedir

DifficuLty

Uzman Üye
Uzman Üye
Galatasaray
Katılım
7 Eylül 2014
Mesajlar
523
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
27
Konum
HAYAƬMM♡
Web sitesi
www.hayatmmo.com
Karayolları Motorlu Araçlar Kasko Sigortası, motorlu kara taşıtının, sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında uğrayacağı zararları tazmin eden bir sigortadır. Diğer bir ifade ile kasko sigortası, sigortalının kendisine ait motorlu araçta oluşan zararları teminat altına almaktadır. Sürücü belgesi sahibi olmayan kişilerce araç kullanımı Karayolu Trafik Kanununda yasaklanmış olup, “bu kişilerce kullanılan araçlarda meydana gelen zararlar” Kasko Sigortası Genel Şartları’nda da teminat dışında bırakılmıştır. Bununla birlikte, sürücü belgesi bulunan ancak Trafik Kanunu’nun 51/3 maddesi uyarınca belgesi geçici olarak geri alınan kişilerin kullandığı araçlarda oluşacak maddi zararlara, genel şartlarda açık olarak yer verilmemiştir. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun konuyla ilgili verdiği kararda, hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getirmiş sürücülerin, sürücü belgesi bulunmayan ancak hız sınırlarına riayet eden sürücülere göre, trafik güvenliği açısından daha büyük tehlike taşıyacağı belirtilmiş ve bu sürücülerin kullandığı araçlarda oluşan zararlar kasko sigortası teminat kapsamı dışında değerlendirilmiştir.



II. Kasko Sigortasının Kapsamı

Karayolları Motorlu Araçlar Kasko Sigortası Genel Şartları “A.1 Sigortanın Konusu” başlıklı maddesinde, kasko sigortalarının konusu şu şekilde tanımlanmıştır:

“A.1. Bu sigorta ile sigortacı,

a) Gerek hareket gerek durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında araca ani ve harici etkiler neticesinde sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, müsademesi, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar ile üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketler,

b) Aracın yanması,

c) A.4.11 maddesi ile teminat kapsamına dâhil edilen haller hariç olmak üzere, aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi. (20.06.2006 tarihli Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü yazısı gereğince ilgili madde değiştirilmiştir.)

Teminat, poliçede belirtmek şartıyla yukarıda sıralanan riziko gruplarından sadece biri veya birkaçı için verilebilir. ”

Aracın, sigortalının iradesi dışında uğrayabileceği tüm zararlar teminat altında olmayıp, teminat altında olmayan durumlar yine Kasko Sigortası Genel Şartları ile düzenlenmiştir. Bu durumlardan birisi de, aracın sürücü belgesi bulunmayan kişiler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararlar olup, bu husus genel şartların A.5. maddesinde aşağıdaki gibi açıklanmaktadır:

“A.5.4. Poliçede gösterilen taşıtın, Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre, gerekli sürücü belgesine sahip olmayan kimseler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararlar, sigorta teminatının dışındadır.”

III. Karayolları Trafik Kanunu Kapsamında Sürücü Belgesinin Geçici Olarak Geri Alınması

Bilindiği gibi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, karayollarında can ve mal güvenliği yönünden trafik düzeninin sağlanması ve trafik güvenliği ile ilgili tüm konularda alınacak önlemleri belirlemektedir. Bu kapsamda, motorlu araç kullananların alması zorunlu olan sürücü belgeleri ile ilgili hususlar da yine bu kanunda düzenlenmektedir.

Kanunun 36. maddesinde düzenlenen sürücü belgesi alma zorunluluğu aşağıda yer almakta olup, karayollarında sürücü belgesi bulunmayan kişilerce motorlu araçların kullanımı yasaklanmıştır.

“Madde 36-Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Araçlar, bu Kanunda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.”

Karayolları Trafik Kanununun 51. maddesinde ise, hız limitlerinin aşılması durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlenmiştir. Buna göre;

“Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar. Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlal suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde aynı kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süreyle geri alınır. Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mani hali olmadığı anlaşılanların belgeleri iade edilir.”

III.Sürücü Belgesi Geçici Olarak Geri Alınan Sürücülere Ait Tazminat Talepleri ve Yargıtay Kararı

Yazımızda inceleyeceğimiz Yargıtay kararına konu olan olayda, bir yıl içerisinde beş defa hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşması nedeniyle sürücü belgesi bir yıl süreyle geri alınmış olan bir sürücü, bu süre içerisinde aracıyla trafik kazası yapmış ve kasko sigortasının bulunduğu sigorta şirketinden tazminat talebinde bulunmuştur. Sigorta şirketi, yaptığı ilk değerlendirme sonucunda sigortalıya tazminat ödemesinde bulunmuş, ancak daha sonra ödemenin sehven yapıldığı, “sürücü belgesi olmadan ve araç kullanma yetkisi yokken” gerçekleşen kazanın kasko sigortası kapsamı dışında olduğu belirlenmiştir. Bu durum üzerine ödenen tazminat tutarının sigortalı tarafından şirkete iade edilmesi talebiyle konu adli mercilere intikal etmiş ve ilgili mahkeme tarafından "geçici süreyle sürücü belgesi alınan kişi ile hiç sürücü belgesi olmayan bir kişinin aynı tutulmasının sözleşmenin amacına ve hakkaniyet ilkesine aykırı olacağı” gerekçesiyle, şirketin talebi reddedilmiştir.

Şirketin temyizi üzerine Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’ne intikal eden karar, daire tarafından "hız sınırı aşmayı alışkanlık haline getiren sürücü, sürücü belgesi olmayan sürücüden trafik güvenliği açısından daha tehlikeli” bulunarak bozulmuş, ancak ilgili mahkemenin kararında direnmesi sonucunda dosya bir üst kurul olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na intikal etmiştir. Genel Kurul tarafından yapılan inceleme sonucunda, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin bozma kararı yerinde bulunarak, ilgili mahkemenin direnme kararı oybirliği ile bozulmuştur. Kararın özeti aşağıda yer almaktadır.

Sigortalının Kaza Sırasında Hukuken Araç Kullanma Ehliyetinin Bulunmaması

Sigortalının sürücü belgesi Karayolları Trafik Kanunu'nun 51/3 maddesi uyarınca ve hız sınırlarını yüzde 30'dan fazla aşmak suretiyle ihlal suçunu bir yıl içerisinde beş defa işlemiş olması nedeniyle bir yıl süreyle geri alınmıştır. Tazminat talebine konu olan kaza da bu süre içerisinde meydana gelmiştir. Bu durumda sigortalı, kaza tarihi itibariyle araç kullanmasına hukuken olanak veren bir sürücü belgesine sahip bulunmamaktadır. Kararda ek olarak, sürücü belgesinin geçici süreyle geri alınmasına ilişkin hükmün, hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren ve böylece karayolundaki seyir güvenliğini hem kendisi ve hem de başkaları açısından tehlikeye sokan sürücülerin yol açabilecekleri kazaları önlemek ve onları aynı hatayı tekrarlamaktan kaçınmaya zorlamak amacıyla konulduğu belirtilmiştir.

Sürücü Belgesinin Koşullu Olarak İade Edilmesi

Karayolları Trafik Kanunu'nun 51/3 maddesi, "Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek, sürücü belgesi alınmasına mani hali olmadığı anlaşılanların belgelerinin iade edileceği" belirtilmiştir. Dolayısıyla, bu kişilerin süre sonunda sürücü belgelerini geri alabilmeleri yönünde bir kesinlik bulunmamaktadır. Sürücü belgesinin iadesi için sürücünün kanun maddesinde belirtilen koşulları taşıdığına ilişkin bir saptamanın yapılması şartı bulunmaktadır.

Trafik Kazası Yapma İhtimalinin Yüksek Olması

Kanunun, belirli bir süre içerisinde hız sınırını belli sayının üzerinde ihlal eden sürücüleri kaza yapma açısından "potansiyel bir tehlike" olarak kabul ettiği görülmektedir. Gerçekten de sürücü belgesi almış olmakla birlikte yasal hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren bir kişinin bu özelliği itibarıyla sürücü belgesine sahip olmayan, ancak hız sınırlarına riayet eden başka sürücülere oranla trafik güvenliği açısından daha büyük tehlike taşıyacakları açık bulunmaktadır. Buna bağlı olarak kaza gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu açık olup, sigorta şirketinin talebini reddetmiş olan mahkemenin direnme kararının bozulması yönünde karar verilmiştir.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst