Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

PHP Nedir?

Makromarket

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
3 Ocak 2014
Mesajlar
433
Tepkime puanı
2
Puanları
0



PHP, özellikle Web için tasarlanmış olan, sunucu taraflı çalışan bir script dilidir. 1994 yılında Ramus Lerdorf tarafından oluşturulmuş ve günümüze kadar bir çok kişi tarafından geliştirilerek beş kez güncellenmiştir. 2007′in Nisan ayı itibariyle dünya çapında ortalama 20 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Güncel istatistikleri, PHP kullanım istatistikleri sayfasında görebilirsiniz.


PHP, Açık Kaynak (Open Source) tabanlı bir üründür. Yani kaynak koduna erişebilir, bunu hiçbir ücret ödemeden kullanabilir, değiştirebilir ve yeniden dağıtabilirsiniz.


PHP, kelime anlamı olarak ilk dönemlerde Personel Home Page (Kişisel Ana Sayfa) anlamına geliyordu. Ancak GNU adlandırma standartlarıyla uyumlu olacak şekilde PHP Hypertext Preprocessorolarak değiştirildi.


Şu anda stabil olarak kullanılan en son sürümü PHP 5′tir. PHP’nin ana sayfasına

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun

erişebilirsiniz.


PHP ile HTML sayfalarınıza, her zşyaret edildiklerinde çalıştırılacak şekilde PHP kodlar gömebilirsiniz. Böylece statik tabanlı sayfalar yerine, dinamik olarak kullanabileceğiniz, yönetebileceğiniz, ziyaretçileriniz ile daha rahat iletişim kurabileceğiniz sayfalar oluşturabilirsiniz.


PHP, popüler işletim sistemlerinin hepsiyle çalışabilmesi, yüksek performansa sahip olması, bir çok farklı veritabanına sistemini kullanabilmesi, geniş kütüphane seçeneği vb özellikleri kullanılabilirliği ve popülaritesi oldukça yüksek olan bir script dilidir.

PHP

PHP Nedir?

Personal Home Page' in kısaltılmışı olan PHP dilimizde "Kişisel Sayfalar" anlamına gelmektedir. PHP Linux, Unix Tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilen bir programlama dilidir. Server(sunucu) tarafında çalıştırılarak sonuçlar yani veriler HTMLolarak browseriniz (Browserlere Örnek;Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera) tarafından bizlere gösterilir.
PHP ile yazılmış bir bir web sayfasınıi ziyaret ettiğiniz zaman yukarıda da değindiğimiz gibi php kodları server side yani sunucu tarafında çalıştırılır ve bu php kodları istemci tarafından (internete bağlandığımız bilgisayarlar birer istemcidir) görüntülenemez, ancak çalıştırılan sorguların sonuçları bizlere gösterilir ve tarayıcılarımız (browserler) tarafından yorumlanabilir. PHP ile kodlanan web sitelerine dinamik web siteleri de denmektedir.
PHP Programlama Dili ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Web siteleri genellikle HTML, XHTML (Extensible HTML) kodlarıyla oluşturulmaktadırlar ancak internet kullanıcısı etkileşimli web siteleri oluşturulmak istendiğinde bu basit kodlama dilleri yeterli gelmeyebilirler ve başlı başına birer programlama dili olarak kabul edilmezler.
Bu durumda ASP, PHP, ASP.NET gibi daha gelişmiş programlama dillerine ihtiyaç duyulur. Windows tabanlı serverlerde genellikle ASP programlama dili, Linux, Unix tabanlı serverlerde PHP programlama dili kullanılmaktadır.
Form mail uygulaması, Ziyaretçi defteri, forum uygulamaları, e-ticaret uygulamaları ve mailing list gibi uygulamalar bu programlama dilleri vasıtasıyla mümkün olduğundan gerektiğinde bu diller ile yazılım yapılmaktadır. Yazılım aynı zamanda içerisinde HTML ya da XHTML' de bulundurmaktadır.
PHP ve SEO İlişkisi

SEO yani search engine optimization, Türkçe' siyle arama motoru optimizasyonu XHTML tabanlı ve uzantılı sayfalarla daha çok barışıktır. Bunun sebepleri şunlardır;
1) PHP ile otomatik olarak web sayfaları üretimleri yapılabilmektedir; Google web sitelerinin insanlar tarafından tasarlanmasını ister, otomatik olarak oluşturulan web sayfaları çöplük siteler olarak nitelendirilirler ve çeşitli web sitelerinden alıntı yaparak sayfalarını oluştururlar. Sonuç olarak yararsız ve değersiz bir içeriğe sahip olurlar. Bu sebeplerledir ki arama motorları bu ihtimalin varlığını düşünerek önceliği HTML, XHTML tabanlı web sitelerine vermektedirler.
2) Özel karakterler içeren PHP sayfaları Google tarafından takip edilemeyebilirler; İçerisinde "&, ?" gibi özel karakterler içeren PHP sayfalarını Google takip indeksleyemeyebilir, bu da PHP kullanımıyla ilgili diğer bir dezavantajdır.
Sonuç olarak Google ve diğer arama motorları PHP' yi indekslemez diyemeyiz ancak arama sonuçlarında HTML, XHTML tabanlı web sitelerinin ilk sayfalarda görüntülendiği de aşikardır.
PHP ile Çalışan Veritabanları

Genllikle PHP ile kullanılan veritabanları MySql veritabanlarıdır.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst