Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Delphi Kullanımı [ Ayrıntılı ]

YaSa22

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
GTA
Delphi Kullanımı [ Ayrıntılı ]


Borland firmasının üretmiş olduğu Delphi programlama dili, Microsoft Windows uygulamaları geliştirmek için tasarlanmış ve yaygın olarak kullanılan bir uygulama geliştirme aracıdır. Delphi özellikle Pascal temeli olan programcılar için nesne yönelimli (object oriented) ve görsel (visual) bir programlama ortamıdır. Özellikle yeni sürümleriyle (Delphi 8, Delphi 2005), veritabanı uygulamaları, ODBC bağlantısı, .Net, XML ve Web tabanlı uygulamaları kolay bir şekilde geliştirmeyi sağlar.
Burada Borland Delphi 6.0 versiyonu anlatılacaktır. Delphi'nin 6.0 versiyonuna hakim olan bir programcı yeni sürümlere uyum sağlamakta zorlanmayacaktır. Peki neden 6.0 sorusunun cevabı şu olabilir: 6.0 versiyonu hemen hemen tüm temel programcılık ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Yetmediğini düşündüğünüz noktada üst versiyonlara geçme zamanı gelmiş demektir.
Aşağıda Delphi 6.0'ın açılış ekranı görünmektedir.



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi, Delphi'nin program penceresi diğer programların aksine tüm ekranı kaplamaz. Ekranın üst ve sol kısmını kullanır. Üstteki kısımda Delphi'nin menü ve araç çubukları, nesne repertuarı (component palette) yer alır. Sol üst kısımda ise üzerinde çalışılan projenin içerdiği nesneleri gösteren nesne ağaç görünümü (Object Treeview) penceresi, alt kısımda ise formun veya üzerindeki nesnelerin özelliklerini düzenlememizi sağlayan nesne özellikleri (Object Inspector) penceresi yer alır.
Orta kısımda ise tasarlayacağımız programın penceresini temsil eden Form ve o formun kod penceresi yer almaktadır. Her bir Delphi uygulaması bir proje olarak düşünülür. Bir proje, formlar (*.dfm) ve ünitelerden (*.pas) meydana gelir. Bir de projenin kendisi (*.prj) ve yardımcı progr*****lar (*.res, *.cfg, *.dof vs.) bulunur. Projenin doğru çalışması için bu programların hiçbir şekilde silinmemesi gerekmektedir.
Projeyi kaydetmek
Üzerinde çalışılan projeyi vakit geçirmeden kaydetmek gerekir. Bu daha sonradan pişman olmanızı engeller. Her bir proje için ayrı bir klasör oluşturmanız şiddetle önerilir. Çünkü aksi takdirde projelerin form ve üniteleri birbirine girer. Bir klasör ise bir projenin tüm dosyalarını toplu olarak tutmanızı sağlar. Projeyi bütün olarak kaydetmek için, araç çubuklarındaki simgesine tıklamak gerekir. Buna tıklayınca karşımıza gelen kaydet diyalog kutusundan kaydedeceğimiz klasörün içine girmemiz gerekir. Eğer projeniz için boş bir klasör henüz oluşturmadıysanız diyalog kutusunun işaretli düğmesine tıklayarak klasörünüzü hemen oluşturup isimlendirebilirsiniz. Klasörün içine girip öncelikle ünitenizin adını veriniz. Daha sonra projenize bir isim vermeniz istenecektir. Bunları yaptıktan sonra artık düğmesine her tıklamanızda projenin tamamı topluca kaydedilecektir. Projenize yeni formlar eklemişseniz, projeyi kaydederken bunları isimlendirmeniz ayrıca istenecektir.
Projeyi Derlemek ve Çalıştırmak
Projenizin hatalarını görmek için derlemeniz gerekir. Derleme işlemi için CTRL+F9 tuşlarına basmalısınız. Projenizdeki olası hatalar Delphi tarafından ünite penceresi altında size gösterilecektir. Error ve Fatal Error hata olduğunu gösterir. Bunları düzeltmeden program çalıştırılamaz. Warning ise uyarı demektir. Programın çalışmasına engel değildir. Her derlemede rahatsız etmemesi açısından düzeltilmeleri önerilir.
Tüm hatalardan arındırılmış proje, derleme işleminde hiç hata vermez. Artık projeniz çalıştırılmaya hazırdır. Projenizi çalıştırmak için F9 tuşuna basmalısınız. Araç çubukları üzerindeki düğmesine de tıklayabilirsiniz. Delphi, projenizin EXE dosyasını oluşturduktan sonra programı çalıştırır.
Programın çalışmasını sonlandırmak için Run menüsünden Program Reset seçeneğine veya klavyeden CTRL+F2 tuşlarına basmak gerekir. Çalışan programın Form penceresini kapatarak da tasarım ekranına geri dönebilirsiniz.
Yeni bir proje üzerinde hiçbir işlem yapılmasa dahi çalıştırılabilir. Karşımıza üzerinde hiçbir şey olmayan bir windows penceresi (form) gelecektir. Doğal olarak bu pencere hiçbir işimize yaramayacaktır.
---------
NESNELER (KONTROLLER)
Nesne yönelimli programlama nesnelerle çalışmak demektir. Bir windows programında karşımızdaki her görsel eleman bir nesnedir. En başta windows pencereleri (delphideki formlar) birer nesnedir. Formlar içlerinde diğer windows nesnelerini barındırırlar.
Delphi'nin çok geniş bir kontrol kütüphanesi vardır. Bu kütüphanenin elemanları nesne repertuarında (component palette) gruplandırılmış olarak yer alır. Bu gruplar: Standart, Additional, Win32 ... şeklinde delphi ekranının sağ üst köşesinde yer alır. Nesne repertuarını aşağıdaki resimde görmek mümkündür.



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Standart Grubu, şekilde de görüldüğü gibi en sık kullanılan Windows bileşenlerini içinde barındırır. Bunlardan bazıları: Main Menu, label, edit, button, checkbox, radiobutton, listbox, combobox dır. İhtiyaca göre Additional, Win32, System grubundaki elemanlar da kullanılır. Sonraki gruplar daha çok veri tabanı araçlarını içeren gruplardır. Bunlardan bazıları, Data Access, Data Controls, BDE gruplarıdır. Listede görülmeyen gruplara ulaşmak için yukarıdaki şekilde yuvarlak içine alınmış sağ sol oklarıyla diğer gruplara da ulaşmak mümkündür.
Form Üzerine Nesne Ekleme
Form üzerine nesne eklemek oldukça basit bir işlemdir. Nesne repertuarındaki eklenmek istenen kontrol üzerine fare ile tıklanır. Daha sonra form üzerinde eklenmek istendiği yere fare ile tıklanır. Hepsi bu. Yandaki şekilde form üzerine eklenmiş bir button görülmektedir. İstenirse bu nesne fare ile üzerine tıklayıp sürüklemek suretiyle form üzerinde istenen yere taşınabilir. Ayrıca nesne üzerine tıklandığında kenarlarında çıkan (yandaki şekle bakınız) siyah kutucuklara tıklayıp sürüklemek suretiyle nesnenin boyutlarını değiştirmek mümkündür.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



ÖZELLİKLER, METOTLAR, OLAYLAR
Görsel programlamanın en temel öğeleri olan nesnelerin 2 temel yapı taşı vardır. Bunlar özellik ve metottur. Nesnelerin her türlü yapısal biçimini belirleyen şeylere özellik (property) diyoruz. Örneğin bir nesnenin boyutları, ekrandaki konumu, rengi gibi özellikler.
Nesnelerin ikinci temel yapıtaşı ise metotlardır (method). Metot bir nesnenin gerçekleştirebileceği her bir işlem demektir. Örneğin bir nesnenin içindeki bilgilerin silinmesi, içine eleman eklenmesi, ekranda gizlenip gösterilmesi gibi işlemler onun metotlarıdır.
Nesnelerle ilgili üçüncü önemli kavram ise olaylardır (event). Görsel programlamada programın ilerleyişini sağlayanlar olaylardır. Klavyeden tuşlara basılması, farenin hareketleri ve tuşlarına basılması gibi olaylar programın bazı işlemleri yapması için kullanılan tetikleyici unsurlardır.
Metot ile olayın benzerliği bazen kafa karıştırabilir. Metot bir nesnenin işlemleri iken, olay, bu işlemlerin gerçekleşmesi için kullanılan tetikleyici işlemlerdir.
Bunları gerçek bir Delphi nesnesi üzerinde anlatmak için yandaki gibi bir combo kutusunu (açılır kutu) düşünelim. Bu kutunun boyu, eni, ekrandaki konumu, rengi, eleman sayısı gibi şeyler onun özellikleridir (properties). Kutudaki elemanların sıralanması, kutuya eleman eklenmesi, silinmesi, kutunun ekranda gösterilmesi, gizlenmesi, üzerine odaklanılması gibi işlemler birer metottur (methods). Kutunun üzerine fare ile tıklanması, kutudan bir eleman seçilmesi, üzerinde fare göstergesinin gezdirilmesi, kutu üzerindeyken klavyeden bir tuşa basılması gibi hareketler birer olaydır (events).
Olaylar bize bu olay gerçekleştiği anda yapılmasını istediğimiz işlemler için kod yazma şansı tanır. Örneğin yandaki combo kutusundan bir eleman seçildiğinde kutu içindeki elemanların tekrar sıralanmasını isteyelim. Bu sıralama işlemini yapacak kodu combo kutusundan eleman seçilmesi olayına yazarız. Bu konu ileride daha detaylı anlatılacaktır.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


-----------
NESNELERİN ÖZELLİKLERİ
Delphi kontrollerinin (nesnelerinin) bir çok özellik, metot ve olayı ortaktır. Örneğin caption (başlık metni), enabled (aktiflik), visible (görünürlük) gibi özellikler ile hide (gizlenme), show (görünme) gibi metotlar ve onclick (üzerine tıklanma) gibi olaylar hemen hemen tüm kontrollerdeki ortak özelliklerdir.
Delphi’nin en çok kullanılan kontrollerinden birisi Label (Etiket) dir. Bu yüzden burada Label kontrolü üzerinden konuları anlatmaya devam edeceğiz.

LABEL Kontrolü
Yanda Delphi programının sağ üst köşesinden bir görünüm verilmiştir. Bu kısımda Delphi'nin nesne repertuarı yani kontrolleri toplu olarak bulunmaktadır. Label kontrolü Standard nesne grubunda yer almaktadır. Şekilde A harfi ile kabarık olarak görünen kontrol label kontrolüdür. Bu kontrole tıklayıp form üzerinde istenilen bir noktaya tıklayarak forma bir label ekleyebiliriz.



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Bir Label'in ilk eklendiğindeki görünümü şu şekildedir:

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Form üzerine eklenen bir nesne fare ile tıklanıp sürüklenerek istenilen konuma taşınabilir. Eklenen nesnenin kenarlarındaki tutamaklara fare ile tıklayıp sürükleyerek nesnenin boyutlarını değiştirmek mümkündür.
Eklenen nesnenin özelliklerini değiştirmek için nesne üzerine tıkladıktan sonra F11 klavye kısayolu ile veya View/Object Inspector menü seçenekleriyle nesnenin özelliklerini görmek veya değiştirmek mümkündür. Object Inspector penceresi aşağıda ayrıntılı olarak anlatılacaktır.
Form üzerinde hangi nesne seçili ise Object Inspector penceresinde o nesnenin özellikleri görülmektedir. Object inspector penceresinden bir nesnenin istenen özellikleri değiştirilebilir. Soldaki ifadeler özelliğin adını sağdakiler ise değerini ifade etmektedir. Örneğin Caption, Label1'in başlık metnini ifade eder. Sağdaki ise bu özelliğinin değeri olan Label1 ifadesidir. Bu özellik ve değeri aşağıdaki Object Inspector penceresinde görülmektedir.
Label1'in Caption özelliğinin değerinin 'Adı Soyadı:' olarak değiştirildikten sonraki görünümü:

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Label kontrolünün kullanım maksadı, kullanıcıya bilgi veya mesaj vermektir. Form üzerinde Adı Soyadı:, Adresi: vs. gibi kullanıcının bilgi gireceği alanları belirtmekte kullanılır. Label kontrolüne programın çalışması esnasında klavyeden bilgi girişi yapılamaz. Label nesnesinin göstereceği metin caption özelliğiyle belirlenir ve yine aynı özellikle öğrenilebilir.
Delphi’de nesnelerin özellikleri tasarım (Design Time) aşamasında Object Inspector penceresinden belirlenebileceği gibi program koduyla çalışma anında da (Run Time) değiştirilebilir.
Label’in başlığını program kodu ile değiştirmek için:
Label1.caption:=’Adınız:’;
gibi bir kod yazılır. Label’in başlığını öğrenmek içinse:
stg:=Label1.caption;
kodu yazılır. Burada stg bir string değişkeni temsil etmektedir. Bu kodların nereye yazılacağı ileriki konularda anlatılacaktır.
Object Inspector ve Özellikler (Properties)
Tasarım aşamasında object inspector penceresi üzerine tıklanan bir nesnenin özelliklerini görmemizi ve değiştirmemize olanak sağlar. Aşağıdaki şekilde bir Label nesnesinin Object Inspector penceresindeki tüm özellikleri (properties) gösterilmiştir. Label nesnesinin burada gösterilen özelliklerinin hepsi diğer nesnelerde olmayabilir. Diğer nesnelerin kendine has özellikleri olabilir. Delphi her bir nesnenin özelliklerini anımsar ve onları karşımıza getirir. Olmayan özelliklerini ise otomatik olarak gizler. Bunu görebilmek için form üzerine farklı nesneler ekleyip, sırasıyla üzerlerine tıklanarak ve Object Inspector penceresine bakmak suretiyle bu değişim gözlenebilir.
Aşağıdaki listede label nesnesi göz önüne alınarak, her bir özelliğinin alabileceği değerler ve anlamları sıralanmaya çalışılmıştır.
Align: Label’in formdaki hizalaması
alNone: Tasarlandığı konumda bırak
alBottom: Dibe yasla
alRight: Sağa yasla
alLeft: Sola yasla
alTop: Üste yasla
alClient: Tüm form alanını kapla
alCustom: Sistem tanımlı konuma yerleştir
Alignment: Label içindeki metnin yatay hizalaması
taCenter: Ortaya
taLeftJustify: Sola hizalı
taRightJustify: Sağa hizalı
Layout: Label içindeki metnin dikey hizalamasını belirler. Metin alt üst veya ortaya getirilebilir
tlTop: Metni Label’in üst kısmına hizalar
tlCenter: Metni Label’in orta kısmına hizalar
tlBottom: Metni Label’in alt kısmına hizalar
Autosize : Label’i, içindeki metne göre otomatik boyutlandırmayı sağlar
True: Metne göre otomatik boyutlandır
False: Tasarlandığı boyutta bırak
Caption: Label’in başlık metnini belirler
Başlık klavye ile veya kopyala yapıştır ile girilebilir
Color: Label’in zemin rengini belirler
İstenen zemin rengi listeden seçilir
Cursor: Fare imleci Label üzerine getirildiğinde fare göstergesinin alacağı biçimi belirler
Farenin imleç biçimi listeden seçilir
DragCursor: Label nesnesi sürüklendiğinde fare göstergesinin alacağı biçimi belirler
Fare imleç biçimi listeden seçilir
DragMode: Sürükleme işleminin başlama yöntemini belirler
dmManual: Elle
dmAutomatic: Otomatik
Enabled: Label nesnesinin aktif olup olmadığını belirler. Aktif olmayan nesneler soluk görünür
True: Aktif
False: Aktif değil (Soluk)
Visible: Label’in görünür olup olmayacağını belirler
True: Görünür
False: Görünmez
Örneğin bir Label’i gizli hale getirmek için yazılması gereken kod şöyledir: Label1.visible:=false;
Label’in görünmemesi diğer özelliklerini etkilemez. Ayrıca program kodu ile tekrar görünür hale getirilebilir.
Font: Başlık metninin font özelliklerini belirler
Font özellikleri + tıklanarak alt listelerden veya … tıklanarak font diyalog kutusundan seçilir.
Height: Label’in yüksekliğini belirler
Left: Label’in sol kenar konumunu belirler
Top: Label’in form üzerindeki üst kenar konumu
Width: Label’in genişliğini belirler
Hint: Fare imleci Label üzerine getirildiğinde gösterilecek ipucu metnini belirler
ShowHint: Label’in Hint özelliğindeki ipucu metninin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler
True: İpucu metnini göster
False: İpucu metnini gizle
HelpContext: Label’in yardım kod numarasını belirler
HelpKeyWord: Label’in yardım anahtar metnini belirler
Name: Kontrolün adını belirtmekte kullanılır. Label nesnesine kod ile ulaşmak için Label’in adı kullanılır. Label’e istenen bir isim verilebilir. (ç,ş,ğ,ı,ü,ö,Ç,Ş,Ğ,İ,Ü,Ö kullanmadan)
PopUpMenu: Fare imleci Label üzerindeyken sağ tuşa basınca karşımıza gelmesi istenen popup menu adını belirtmede kullanılır.
Transparent: Label’in saydamlığını belirler
True: Saydam
False: Saydam değil
Wordwrap: Label içine tek satırda sığmayan metnin alt satırda devam etmesini sağlar.
True: Alt satıra geç
False: Alt satıra geçme (Sığmayan görünmez)

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun




----------------
Object Inspector ve Olaylar (Events)

Delphi bir görsel programlama dilidir. Görsel dillerde program akışı olay temeline dayanır. Yani klasik programlamadaki gibi program kodu yukarıdan aşağıya ilerlemez. Programın devam etmesi için klavye veya fare hareketine ya da bir zamanlayıcıya ihtiyaç vardır (yani zamanı gelince işlem gerçekleşir).
Bir Delphi kontrolünün bir olaya cevap vermesi için o kontrolün ilgili olayına bir kod yazılması gerekir. Örneğin bir Label üzerine fare ile tıklandığında bir işlem yapılması isteniyorsa Label’in üzerine fare ile tıklanma prosedürüne kod yazılmış olması gerekir. Bu genelde Label1Click gibi bir prosedürdür.
Bir kontrolün sahip olabileceği tüm olaylar o kontrolün Object Inspector penceresindeki Events sekmesinde yer alır. Yandaki Object Inspector penceresinde Form1'in Events sekmesindeki olayları görülmektedir. Bu resimde Form1'in OnCreate olayı için daha önce bir kod yazıldığından karşısında bu olayın prosedür adı (FormCreate olarak) yazmaktadır.
Bir olay için kod yazılmak isteniyorsa o olayın satırına fare ile çift tıklamak yeterlidir. Delphi ilgili prosedürün başlığını formun kod penceresine otomatik olarak ilave eder.
Örneğin tasarım aşamasında Label nesnesi üzerine fare ile çift tıklarsak, ünite içerisine aşağıdaki prosedür şablonu otomatik olarak ilave edilecektir.



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Bize düşen begin end arasına gereken kodu yazmaktır. Aşağıda örnek olarak
showmessage('merhaba');
komutu yazılmıştır.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Burada dikkat edilecek nokta, tasarımda bir nesne üzerine çift tıklamanın her zaman istenen olay prosedürünü karşımıza çıkarmayabileceği gerçeğidir. Örneğin edit nesnesi üzerine çift tıklanırsa, karşımıza Edit1Change prosedürü gelir. Yani edit kutusunun içeriğinin değişmesi olayıdır. Tasarım aşamasında bir nesne üzerine çift tıklamak genelde o nesnenin en çok kullanılan olayını karşımızı getirir.
Yukarıdaki örnekte ise Label1 üzerine çift tıkladığımızda Label1Click olay prosedürünün kodu karşımıza gelmiştir. Bu olay Label1 üzerine kullanıcının fare ile tıkladığında meydana gelir. Yani program çalıştırıldığında kullanıcı Label1 üzerine fare ile tıklarsa begin ve end arasındaki showmessage('merhaba'); program kodu çalışacak anlamına gelmektedir.
İstenen olayın prosedürünü yazmanın en garanti yolu Object Inspector'ın Events sekmesini kullanmaktır. Burada hangi olaya kod yazılmak isteniyorsa o olayın karşısındaki boş yere fare ile çift tıklanır. Karşımıza kod penceresinde gerekli şablon hemen gelecektir. Artık istediğimiz kodu yazabiliriz.
Form üzerinde birden fazla Label varsa her birinin olayı birbirinden farklıdır. Yani bir Label için yazılan kod diğer Label için geçerli değildir. Zaten her bir kontrolün adı Label1, Label2 ... gibi birbirinden farklıdır.
Delphi’de hemen her kontrolün sahip olabileceği olaylar aynı gibidir. Şimdi bu olayları görelim:
OnClick: En çok kullanılan olaydır. Nesne üzerine fare ile (sol) tıklanınca meydana gelir. Bir nesne üzerine fare tıklandığında çalıştırılması istenen kodları bu olayın prosedürüne yazarız.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Ayrıca bir nesne üzerine (yukarıdaki resimde Tamam düğmesinde olduğu gibi) odaklanılmışsa, Enter veya boşluk tuşuna basıldığında da OnClick olayı meydana gelir.
OnDblClick: Nesne üzerine fare ile çift tıklanınca meydana gelir.
OnCreate: Form ilk oluşturulduğunda meydana gelir.
OnShow: Form ekranda görünür hale geldiğinde meydana gelir. OnCreate olayından sonra veya Form gizlenip tekrar gösterildiğinde de meydana gelir.
OnClose: Form kapatılmak istendiğinde meydana gelir.
OnCloseQuery: Form kapatılmak istendiğinde OnClose olayından önce meydana gelir. Formun ne şekilde kapatıldığını belirlemekte kullanılır.
OnKeyDown: Bir kontrol üzerinde odaklanılmışken klavyenin bir tuşuna basıldığında meydana gelir.
OnKeyUp: Bir kontrol üzerinde odaklanılmışken klavyenin basılı tuşu bırakıldığında meydana gelir.
OnKeyPress: Bir kontrol üzerinde odaklanılmışken klavyenin bir tuşuna basıldığında meydana gelir. CTRL, ALT, SHIFT gibi özel tuşları algılayamaz.
OnMouseDown: Bir kontrol üzerinde farenin bir tuşuna basıldığında meydana gelir.
OnMouseUp: Bir kontrol üzerinde farenin basılı tuşu bırakıldığında meydana gelir.
OnMouseMove: Bir kontrol üzerinde farenin imleci gezindiğinde meydana gelir.
OnDragDrop: Bir kontrol fare ile sürüklenmeye başlandığında meydana gelir.
OnDragOver: Başka bir kontrol fare ile kontrol üzerinde sürüklendiğinde meydana gelir.
OnResize: Kontrolün boyutları değiştirilirken meydana gelir.
OnPaint: Kontrolün boyutları değiştirilirken veya kontrol üzerinde çizim gibi değişiklikler yapılırken meydana gelir.
OnHide: Kontrol gizlendiğinde meydana gelir.
Delphi’de bir kontrolün Object Inspector penceresinde görülen tüm olayları için kod yazılabilir. Kontrolün kod yazılan bir olayı meydana geldiğinde kod parçası bilgisayar tarafından otomatik olarak işletilir.

ÇOK KULLANILAN NESNE ÖZELLİKLERİ-1
Bu kısımda, görsel programlama ortamı nesnelerinin en çok kullanılan özellikleri Label nesnesi üzerinde anlatılmaya çalışılacaktır.

Label nesnesi kullanıcıya bilgi vermeyi amaçladığı için en önemli özelliği üzerindeki metni belirleyen caption özelliğidir.
Bir nesnenin özelliklerini değiştirmek için nesne üzerine tıkladıktan sonra F11 klavye kısayolu ile veya View/Object Inspector menü seçenekleriyle özelliklerini görmek veya değiştirmek mümkündür.
Label üzerinde görünmesi istenen metin, Label üzerine tıklandıktan sonra Object Inspector penceresinde Caption özelliğinin karşısına altta görüldüğü gibi yazılır.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Bu değişiklik Label üzerine solda görüldüğü gibi yansır.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun




Label nesnesinin bir diğer özelliği AutoSize'dır. Bu özellik True yapılırsa label'in boyutları caption'daki metnin uzunluğu ve punto büyüklüğüne göre solda görüldüğü gibi otomatik olarak boyutlandırılır.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



False yapılırsa label'ın boyutları soldaki gibi tasarımda nasıl bırakıldıysa öylece kalır.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Label nesnesinin zemin rengini değiştirmek için Color özelliği kullanılır. Color özelliğinin karşısında açılan kombo liste kutusu bulunur. Buradan istenen renk seçilebilir. Örneğin buradan clCream rengi seçildikten sonra labelin görünümü sağda görülmektedir.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun






Label'in form üzerinde istenen bir kenara yaslanmasını sağlamak için Align özelliği kullanılır. Align özelliği alBottom yapıldığında labelin form üzerindeki yerleşimi sağda görülmektedir.

Align özelliği alLeft yapıldığında labelin form üzerindeki yerleşimi altta görülmektedir.


Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Align özelliğinin belki de en ilginç olan seçeneği alClient dır. Bu seçenek seçildiğinde Label nesnesi formun tüm zeminini kaplar. Sonuçtaki görünüm sağda görülmektedir.

Align özelliğinin diğer iki seçeneği alRight (sağa yasla) diğeri ise alTop (üste yasla) dır. Bunlar da diğer seçenekler gibidir.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun



Label nesnesinin boyutlarını ve form üzerindeki konumunu belirlemek için şu özellikler kullanılır. Label'ın formun sol kenarından uzaklığını belirleyen Left, formun üst kenarından uzaklığını belirleyen Top, Label'ın genişliğini belirleyen Width, yüksekliğini belirleyen Height özellikleridir. Bu özellikler yandaki şekil üzerinde gösterilmeye çalışılmıştır.
Label nesnesinin bu özelliklerinin değerleri Objecjt Inspector'dan klavye ile değiştirilebilir.
Bir nesnenin üzerine fare ile tıklayınca kenar ve köşelerinde çıkan siyah kutucuklara fare ile tıklayıp sürüklemek suretiyle nesnenin boyutları (width-height) değiştirilebilir. Nesne üzerine fare ile tıklayıp sürüklemek suretiyle form üzerindeki konumu (left-top) değiştirilebilir.
Nesnenin fare ile değiştirilen bu yeni boyut ve konum değerleri Delphi tarafından otomatik olarak Object Inspector'daki özelliklere yansıtılır.
:

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun

 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst