Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Firmware Hakkında Her şey

BOMBFACTORY

Uzman Üye
Uzman Üye
Trabzonspor
Katılım
5 Ocak 2014
Mesajlar
3,333
Tepkime puanı
6
Puanları
136
Firmware Nedir?




PC bileşenleri üzerinde bulunan çeşitli donanımların işlevlerini nasıl yerine getireceklerini bildiren ve genellikle tekrar yazılabilir olan ufak kodlardır. Bir şekilde donanım bazında donanım sürücüsü olarak da düşünülebilir. Buna benzer olarak BIOS yazılımını örnek verebiliriz. Nasıl ki BIOS güncellemesi yapıyorsak aynı şekilde çeşitli donanımların da firmware güncellemelerini yapabiliriz.




Firmware Ne İşe Yarar?




Donanım bileşenleri üretildiklerinde donanım tarafının yanında bir de çalışmayı düzenleyen yazılım tarafıyla bezenirler. Böylece planlanmayan özelliklerin ve donanımsal hataların mümkün olduğunca yazılım güncellemesi yoluyla ortadan kaldırılması sağlanır. Örneğin belirli bir DVD-ROM okuyucunun yeni bir formattaki DVD ortamlarını okuyabilmesi sağlanabilir.





Firmware Hangi Donanımlarda Bulunur?



Aslında her PC bileşeninin ufak ya da büyük, değiştirilebilir ya da değiştirilemez bir firmware’i bulunur. Ancak bizim müdahale şansımızın olduğu bileşenler olarak CD/DVD okuyucu ve yazıcılar ve aynı kategoride düşünebileceğimiz BIOS yazılımları sayılabilir.










Optik Sürücülerde Firmware Ne İşe Yarar?



Optik sürücülerde firmware’in başlıca iki görevi vardır:



Üreticilerin kendi sürücülerini standartlaştırma çabalarının sonucu olarak destekledikleri ortamların desteğini sunmak ve hata düzeltme fonksiyonları gibi fonksiyonları barındırmak. Örneğin, farklı firmware sürümlerine sahip CD-ROM okuyucuların farklı hata düzeltme performanslarına sahip olduklarına zaman zaman şahit olmuşsuzdur.



Öncelikle firmware'in yazılması ve okunması için MTKFlash programının DOS sürümünü kullanacağımızı belirteyim. Nedenlerini ilerleyen satırlarda bulacaksınız.


MTKFlash Programı Hangi Donanımlarda Kullanılabilir?



MTKFlash, özellikle Mediatek yongasetli IDE-ATAPI cihazlar için hazırlanmıştır. Ancak korkulacak bir konu değil çünkü piyasadaki pekçok cihaz bu yongasetini kullanıyor. Örnek olarak Sony, Memorex, LG, TDK, BTC, Liteon verilebilir.



Firmware Güncellemesinde Neler, Nasıl Ters Gidebilir?




Öncelikle ideal şartlarda firmware güncellemesi nasıl yapıldığına göze alalım. Üreticiler ihtiyaç duyulduğunda firmware güncellemelerini web sitelerinde yayınlarlar. Bu güncellemeler genellikle Support/Download bölümlerinde bulunabilirler.




Öncelikle yapılması gereken üreticinin firmware ile birlikte verdiği readme.txt vb. dosyaların dikkatle okunmasıdır. Genellikle bu dosyalarda güncelleme sırasında sürücünün PC’ye nasıl bağlanacağı ve diğer dikkat edilmesi noktalar belirtilir. Örneğin en sık karşılaşılan, sürücünün tek başına ve secondary slave olarak bağlı olmasıdır.





Tüm gerekli yönergeleri yerine getirmeniz dışında başınıza gelme olasılığı en yüksek olan sorun, elektrik kesintisi veya güncelleme yazılımının (flashing utility) hatalar içermesidir.




Örnek olarak LG DVD-ROM okuyucumun firmware’ini güncellerken programın bunun yerine DVD-yazıcımın firmware’ini güncellemeye çalışmasını verebilirim. Tahmin edebileceğiniz gibi her ikisi de çalışmaz duruma geldi ve aslında bu yazıyı hazırlamama da bu olay vesile oldu.Bir diğer önemli nokta da elektrik kesintisidir. Malum ülkemizde çok fazla karşılaştığımız bir sorun bu. Zaten genel olarak voltaj dalgalanmaları ve elektrik kesintisi, PC bileşenleri için yeterince zararlı iken firmware güncellemesi sırasında elektrik kesintisi ölümcül gibi gözükür. Zira bunun sonucunda BIOS, sürücüyü tanımlayamaz ve ne DOS ne de Windows ortamında sürücü görülebilir. Dolayısıyla sürücü üzerinde hiçbir işlem yapılamaz gibi gözükür.



Bu noktaya gelmenin nedeni salt elektrik kesintisi değildir. Herhangi bir donanımsal sorun sonucu firmware’in yazımı sırasında kilitlenme oluşması da aynı sonucu doğurabilir. Bu yüzden eğer overclock yapılmış bir PC kullanıyorsanız, güncelleme süresince işlemcinizi default çalışma frekansında tutmanız yararlı olabilir.




Bu Durumda Neler Yapılmalıdır?



Tabii ki hepimiz bununla karşılaşınca bir miktar burukluk yaşarız çünkü sürücünün çizdiği portre tamamiyle ölü bir optik sürücüdür.



Sorunun çözümü için belirli hazırlıkların yapılması gerekir. Önce bunları sıralayalım:






Daha önce yapmadıysanız, üreticinin web sitesinden donanımınızın en son ya da sizce en uygun sürümünü indirin. Bu .HEX ya da .BIN uzantılı bir dosyadır.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst