Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Geçmişten Bugüne Sinema Salonları

Sfenks

<marquee behavior="alternate"><font color="red" si
Uzman Üye
Katılım
10 Mart 2013
Mesajlar
1,200
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.hayatmmo.com


Cinema Istria, 1400 metrekare alana yayılmış eski bir sinema salonu.

Geçmişten Bugüne Sinema Salonları

Geçmişte büyük kentlerde doğmuş ve orada büyümüş olanlar sinema sanatına ilgilerinin nasıl başladığını çocukluklarıyla bağlantılı olarak anlatırlar. Daha üç, dört yaşlarındayken anneleri ellerinden tutup sinemaya götürmüştür onları. Oysa köylerde, kasabalarda doğanların pek de böyle anıları yoktur çocukluk belleklerinde. Onlar ise sinema deneyimleriyle İlkokul sıralarında, belki Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir belgesel filmin gösterildiği mekanda beyaz perdeyle tanışmışlardı. Nasıl oluyordu da, biraz önce bomboş duran bir perdede insanlar hareket etmeye başlıyor, diye, hayretler içinde kalıyorlardı.

Şimdi İse;

Daha televizyonun hayatımıza girmediği dönemlerde beyaz perde ile karşılaşmak bir çocuk için çok ilginçti. Bugün ise çocuklar doğar doğmaz evlerde beyaz camla karşılaşıyor, bir yandan annelerini, babalarını algılamaya çalışırken , diğer yandan ise ekranda olup bitenleri seyretmese bile seslere kulak kesiliyor. Büyüdükçe, belki o ekranın tutsağı haline geliyor. Sinema salonlarıyla tanışması ise yine büyükleri sayesinde olacaktır. Tabii ki, ailede sinemaya gitmek gibi bir alışkanlık varsa. Yoksa da bir şekilde o deneyimi yaşayacaktır.

Ülkemizde sinema salonunun olmadığı iller var hala. Belli bir geleneği olan ilçelerin dışında da, bir çok ilçede sinema salonunun olduğunu söylemek zor. Zaman zaman çevre ilçelerden sinema izlemek için Antalya'ya gelindiğini gözlemliyoruz.

41 yıllık bir sinema festivali geleneği olan Antalya'da sinema salonları gün geçtikçe artıyor. Özellikle, yeni açılan alışveriş merkezlerinde, sinema salonları da unutulmuyor. Öyle ki, bir merkezde üç -dört veya daha fazla salonu görmek mümkün. Aynı anda bir kaç film birden gösterilebiliyor, insanlara film seçme olanağı sunuluyor. Daha çok salon açabilmek için koltuk sayısı azaltılıyor. Her türlü estetikten yoksun, sadece koltuk rahatlığının ön planda tutulduğu salonlar bunlar. Bu salonlardan ileride sanırım sadece izlediğimiz filmler kalacak.

Geçmişten günümüze kentimizdeki, sinemaları düşündüğümüzde, eski haliyle kalan tek sinemanın Kültür Sineması olduğunu söylemek mümkün. Kent tarihi kimliğini koruyan,yansıtan daha çok sinema kalabilseydi keşke. Birçok sinema yıkılıp, yerine yeni binalar dikildi. Yıldız, Şehir, Akdeniz, İnci, Saray artık, oralarda film izlemiş insanların belleğinde kaldı sadece.

Lise yıllarımda Erzurumlu bir ailenin yanında kalıyordum. O dönemde, evin oğlu Taner Gençler'in hem orkestrası vardı, hem de reklamcılık işiyle uğraşıyordu. Reklam filmleri, gösterim öncesi ve aralarda Kültür Sineması'nda seyirciye ulaşıyordu. Biz de, Taner Ağabey sayesinde filmleri locadan izleyebiliyorduk. Bu bizim için önemli bir şeydi o zamanlar. Artık, gerçek anlamda sinema salonları olmadığı için localar da tarihe karıştı.

Sinema salonlarının durumu böyleyken, peki izlediğimiz filmler ne durumda? Bugün, birçok kentle aynı anda filmler gösterime giriyor Antalya'daki sinemalarda. Çoğunluğunu ise Amerikan filmleri oluşturuyor. Henüz Avrupa, Asya, Uzakdoğu ve çok fazla gösterim şansı bulamayan sanatsal filmleri izlemek mümkün olmuyor.En azından Avrupa filmleriyle buluşabilseydik farklı bir sinema anlayışının ürünlerini tanma olanağı bulurduk.

Bu anlamda Akdeniz Üniversitesi Sinema Kulübü'nün düzenlediği etkinlikler bir nebze olsun boşluğu dolduruyor. Avrupa ve Dünya sinemasının önemli örneklerini Olbia Sinema Salonu'nda izlemek mümkün.

42.si düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası boyuta taşıma çabalarının da bizlere farklı sinema örnekleri sunacağını umuyoruz ve bekliyoruz.

Cannes Film Festivali;
(Fransızca: le Festival international du film de Cannes veya kısaca le Festival de Cannes), Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Büyük ödül, Altın Palmiye'dir.

Cannes Film Festivali Avrupa'daki en önemli 3 Film festivalinden biridir. Cannes Film Festivalinde her yıl Ortalama 20 film yarışmaktadır. Bu filmleri juri başkanı ve juri üyeleri tarafından ödüllendirilir. Cannes Film Festivalinde verilen ödüller Altın palmiye, Büyük jüri, En iyi yönetmen, En iyi Kadın oyuncu, En iyi Erkek oyuncu, En iyi Senaryo, En iyi Kısa film, Altın Kamera, juri ödülü'dür.

İlk uluslararası film festivali 1945'te Auguste ve Louis Lumiére tarafından gerçekleştirilecekti ama II. Dünya Savaşı yüzünden ertelemek zorunda kalındı. Bu yüzden Cannes Film Festivali ilk olarak 1946'da Casino de Cannes'da yapılmıştır. Politik karışıklık yüzünden 1968'de festival düzenlenemedi.

Cannes Film Festivalinde beklenmeyen olay 1975'te yaşandı. Bir azınlık tarafından festivali protesto etmek amaçlı saldırı gerçekleşti. Festival bombalandı ama bu saldırıda ölü veya yaralı olmadı.

Günümüz Türk sineması‟nın dünya sinemasındaki yeri;

Türkiye‟nin Eurimages üyeliği yerli sinema açısından önemli sonuçlar doğurdu. Bunların ilki, Türkiye‟deki sinema profesyonellerinin ikili ya da üçlü ortak yapımlar sayesinde başka ülke sinemacılarının pratikleri ile tanışması, bu sinemaların sahip olduğu teknik olanaklardan yararlanmasıdır. Türk sinemasının önceki dönemlerinde komşu ülkelerle ortak yapımlar gerçekleştirilmiş, bazı star oyuncuların filmleri dış pazarlara satılmıştı. Ancak, yerli sinema özellikle uluslararası ortak yapım açısından geçmişte fazla bir deneyime sahip olamadı. 1990- 2002 arasındaki dönemde, yılda üretilen film sayısındaki sınırlılığa karşılık Eurimages destekli uluslararası ortak yapımların sayısı düşünüldüğünde, fonun Türkiye‟de film endüstrisinin yapım ayağı için önemli bir kaynak oluşturduğu anlaşılır. Bu arada, söz konusu dönemde, bazı yerli filmler Eurimages‟ın dağıtım desteğinden yararlandı ve bazı Avrupa ülkelerinde gösterim olanağı buldu.
Bütün bunlar ışığında diyebiliriz ki, Eurimages üyeliği sayesinde elde edilen destekle 1990 sonrasında çok iyi filmler çekilebilmiş ve bu filmler yurt dışına ulaşabilme olanağına sahip olmuştur.

Gelişen Sinema Endüstrisi;



Görselligiyle Göze Can Katan Fener Kızılay Sineması;

Gelişen sinema endüstrisi kavramı çerçevesinde ABD her alanda olduğu gibi dünya sinemasına da egemendi. ABD sinema sanayisi özellikle seri olarak ürettiği aksiyon filmleriyle ve bunları pazarlayan uluslararası dağıtıcı kanallar sahipliği ile sinema salonlarının tek hakimi iken Avrupa Sineması , Hollywood gibi olmazsa bile, algıda bir seçiciliğe ve bir tarihe/kültüre sahip olduğundan her daim izlenesidir. Sinemanın mucidi Fransa olmasına rağmen, çok kısa sürede Amerika durumu lehine geçirmiş ve Avrupa Sineması`nı etkilemiştir. Neden sonra Avrupa Sineması geçmişden gelen deneyimiyle Hollywood pençesinden kurtulmuş ve kendi özgün sanat ürünlerini ortaya çıkarmaya başlamıştır. Kuzey Avrupa filmleri Son film festivallerinde ödülleri teker teker toplayan Kuzey Avrupa toplumları, farklılıklarının fazlasıyla bilincindeler ve bunu perdeye aktarma hususunda bilgece bir naiflik sergiliyorlar. Görüntüden zengin, oyunculuğu aksamayan ve derinliği olan filmler yapıyorlar Doğu Sineması`nın temsilcisi İran Sineması`dır. Gerçekten, her anlamda bağımsız ve güçlü bir toplum olan İran, şiirde göstermiş olduğu başarının devamı olarak kendini dünya sinemasına da kanıtlamış durumdadır. Uzak Doğu Sineması ise, Bütün dünya kültüründen bağımsız ve yerleşik bir kültüre sahiptir

En iyi 10 sinema salonu;

Yağmur, soğuk ve rüzgar birleşip de sokakta dolaşmanın pek tadı kalmayınca, en eğlenceli şey sinemaya gitmek. Teknoloji istediği kadar gelişsin, sinemayı evinize getirsin; elde patlamış mısır, o dev beyaz perdenin karşısına oturmak bir başka. Bu hafta jurimize Türkiye’deki en iyi sinema salonlarını sorduk.


Aşağıdaki listede birinci Kanyon Cinebonus görünüyor ama aslında gönüllerin birincisi İstanbul Beyoğlu’nun simgelerinden Emek sineması. İstisnasız herkes, kapalı olmasına rağmen önce Emek’in adını andı. Jüride kimine göre konfor önemli, kimine göre ses kalitesi; kimileri de sinema salonunda tarihin kokusunu istiyor. Ama ortaya çıkan şu ki, Türkiye’de film artık alışveriş merkezlerinde izleniyor. İşte kış aylarının sığınağı 10 sinema salonu.

1) Kanyon Cinebonus / İSTANBUL
2) G-Mall Cinebonus / İSTANBUL
3) City’s City Life / İSTANBUL
4) Atlas Sineması / İSTANBUL
5) İstinye Park AFM / İSTANBUL
6) Beyoğlu sineması / İSTANBUL
7) Profilo AFM / İSTANBUL
8) Büyülü Fener / ANKARA
9) Forum Bornova AFM / İZMİR
10) Suadiye Movieplex / İSTANBUL


KANYON CINEBONUS
Oscar’ın ses sistemi

Levent’teki Kanyon AVM’de yer alan Cinebonus sinemaları iki kattan oluşuyor. 300’er kişilik iki büyük salon var. Toplam koltuk sayısı 1600. En dikkat çekici yönü, uzay mekiğini andıran iç tasarımı. Tuvaletinden lobisine her yerde LED ekranlara rastlıyorsunuz. Ses sistemi, Oscar ödül töreninde kullanılanla aynı. Sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en konforlu sinemaları arasında gösteriliyor. Üç boyutlu filmleri burada izleyebilirsiniz.

G-MALL CINEBONUS

İstanbul’un gala adresi

Maçka’daki sinemanın en sevilen özellikleri, tavanının yüksekliği ve başarılı havalandırma sistemi. Birçok filmin gala ve ön gösterimleri burada yapıldı. Yedi ayrı salon, 792 koltuk var. Cuma ve cumartesi son seans 00.00’da. Sevgili koltuğu da denen ikili koltukları Türkiye’de ilk kullanan salonlardan. Diğer Cinebonus salonları gibi, burada da güçlü bir ses sistemi var. G-MALL Cinebonus’un anfi dağılımı önünüzdeki ne kadar uzun boylu olursa olsun, filmi izlemenize engel değil.

CITY’S CITY LIFE

Koltuklar, Ferrari tasarımcısından

Yedi sinema salonu ve 803 koltuğuyla Nişantaşı’ndaki City’s AVM’de yer alıyor. En dikkat çeken özelliği lüks tasarımı ve konforlu koltukları. 700 metrekarelik fuaye alanı, aynı zamanda partiler ve özel davetler için de kullanılıyor. AVM’nin altıncı katındaki City Life’ta tavan, yerden dokuz metre yüksekte. Koltukların tasarımcısı, Ferrari koltuklarını tasarlayan Poltrona Frau. 50 ve üzeri kişiden oluşan gruplara indirim var. Dolby Digital Surround Ex ses sistemi kullanılıyor.

ATLAS SİNEMASI

Nostalji sevenlere

Beyoğlu’nda, tarihi Atlas Pasajı’nın içinde yer alan sinema, 1932’den bu yana sanat merkezi olarak kullanılıyor. 1985’te hazineye devredilen sinemayı şu anda Türker İnanoğlu işletiyor. Ses sisteminden dekorasyonuna; tepeden tırnağa yenilendi. 500, 130 ve 85 kişilik üç salon var. Büyük salonunun düzeni amfi tiyatro şeklinde. Atlas’ın en sevilen özelliği loca sistemi. Oturma düzeni ve havalandırma sistemiyle ilgili sıkıntılar yaşansa da, sinemada nostalji isteyenlerin adresi.

İSTİNYE PARK AFM

3D keyfi 2 lira fazla

2007’de İstinye Park AVM’nin kurulmasıyla hizmete giren sinemanın 12 salonu ve 2 bin 136 koltuk kapasitesi var. Toplam üç salonda, üç boyutlu (3D) sinema izleme olanağı bulunuyor. Koltuklar ve ses düzeni son teknolojiye göre tasarlanmış. Salonların tasarımları Avrupa’da da ödüle layık görüldü.

PROFİLO AFM

Çarşamba halk günü

1998’den beri Mecidiyeköy’deki Profilo AVM’de hizmet veren AFM’nin yedi salonu var. Birinde 3D teknolojisiyle filmler izleniyor. Toplam kapasite 1500 kişi. Gala ve ön gösterimlere de sık sık ev sahipliği yapıyor. Salonlarda en sevilen, son teknolojiyle tasarlanan Dolby Dijital Ses Sistemi.

BEYOĞLU SİNEMASI

Değişmez festival mekanı

Beyoğlu Sineması, 1989’da kuruldu. Avrupa Sinemalar Birliği üyesi olan sinemanın salonlarında sık sık Avrupa filmlerine rastlamak mümkün. Sinemada Dolby teknolojisi var. Genelde ödüllü filmler gösteriliyor. İki salon var; Beyoğlu ve Pera. Toplam 351 koltuk bulunuyor.Film Ekimi gibi büyük organizasyonlara da ev sahipliği yapan sinemada kredi kartı geçiyor. Beyoğlu Salonu’ndaki perdenin boyutu 7 x 3,5 metre.

BÜYÜLÜ FENER KIZILAY

Ücretsiz vale servisi

Büyülü Fener’in Kızılay şubesi, Ankara’nın en büyük sinema komplekslerinden. Toplam 11 salonda, 1100 kişilik kapasiteyle hizmet veriyor. En son Dolby ve üç boyutlu sinema teknolojisi de kullanılıyor. internetten rezervasyon yaptırılabiliyor. 2005’te açılan sinema, Avrupa Sinemaları Birliği üyesi. Avrupa yapımı filmlere sık sık yer verilirken, Amerikan ve Türk yapımı filmler de gösteriliyor.

FORUM BORNOVA AFM

İzmir’in en büyüklerinden

İzmir’in yeni çekim merkezi Forum Bornova AVM’nin içinde. Yedi salon var, kapasitesi 1000 kişi. Bir salonda 3D keyfi yaşanıyor. İzmir’in en büyük sinema komplekslerinden. Dolby Digital Ses Sistemi’nin kullanıldığı salonlarda, hafta sonu yer bulmak zorlaşıyor.

SUADİYE MOVIEPLEX

Yedi salon, yedi tasarım

İstanbul Anadolu yakasında 14 senedir hizmet veriyor. Farklı tasarımların kullanıldığı yedi farklı salon var. Kredi kartıyla ve telefondan bilet satın alabiliyorsunuz. Üst düzey güvenlik sistemiyle dikkat çekiyor. Dolby Dijital ses sistemi kullanılıyor. Amfi tiyatro düzeninde tasarlanmış sinema salonları toplam 870 kişiyi ağırlıyor. Perdelerin boyutu 5x11.20 metre.

7D Sinema Salonlarının eğlenceli dünyasını sizlere tanıtabilmek için aşağıdaki videoları sizlere sunuyoruz.

7 Boyutlu Film izleyen insanların sinema salonundaki ilginç görüntüleri. Bu video Romanya’daki bir 7D sinema salonunda çekilmiş görüntülerdir.

[video=youtube;F4tYNuRJ968]https://www.youtube.com/watch?v=F4tYNuRJ968[/MEDIA]

7D Sinema Salonundan izleyici görüntüleri. Çok sayıda koltuk içeren büyük sinema salonlarından biri.

7D ( 7 Boyutlu) Sinema salonundaki sistemin nasıl özellikleri vardır. Koltuklar hangi efektleri içeriyor. Aşağıdaki videodan sistem tanıtımını izleyebilirsiniz.

7D Sinema Kurulum Fiyatları Nedir?

Kurulum fiyatları ve oluşacak diğer maliyetler seçeceğiniz platform teknolojisine ve koltuk sayısına göre değişmektedir. Örneğin aşağıdaki resimden 4 koltuklu bir sinema sisteminde hangi teknolojiler ve efektler bulunduğuna bakalım. Videoda bahsedilen koltuk özellikleri aşağıda listelenmiştir.

•Öne ve arkaya doğru eğim hareketi
•Sağa sola koltuk kayma hareketi
•Arkadan enseye hava üfleme efekti
•Sağ ve soldan stereo hoparlörler
•Su spreyi
•Yüze hafa üfleme efekti
•Bel, bacak ve popodan dürtme, gıdıklama efekti.
•Yine platform üzerinden yayılan koku efektleri


 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst