Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

VisualBasic.NET Arayüz Geliştirme Dersleri

BOMBFACTORY

Uzman Üye
Uzman Üye
Trabzonspor
Katılım
5 Ocak 2014
Mesajlar
3,333
Tepkime puanı
6
Puanları
136
Ders 1 :
Arayüz Geliştirme Temelleri

Windows uygulaması geliştirmenin en önemli yönü kullanıcı arayüzleri geliştirmektir.Bu bölümde kulanıcı arayüzü geliştirmenin temel kavramlarından ; formlardan , Windows kontrollerinden ve bunların nasıl kullanılacagından bahsedecegiz.!

Kullanıcı Arayüzü Geliştirmek

Bir Windows uygulamasının (telefon rehberi ,müşteri takibi vb..) temelde 3 yönü vardır.Bunlar kullanıcıların girdigi verilerin tutulduğu veritabanı , programın mantıgının yürütülmesini saglayan kod ve kullanıcıyla etkileşimi saglayan arayüzdür.(Kullanıcı Arayüzü)

Bir windows uygulamasında veritabanı olmayabilir .Örnegin İnternet Explorer bir Windows uygulamasıdır ancak veritabanı kullanılmaz.Hesap makinasıda böyledir.Bir windows uygulamasında olmazsa olmas sey KULLANICI ARAYÜZÜ dür .!


Uygulama gelişitirme aşamasında , arayüz tasarlarken uygulamanın kullanıcıları göz önünde bulundurulmalıdır.Onların ihtiyacları talepleri ve alışkanlıkları en önemli tasarım kriterleridir.Diger taraftan Windows kullanıcılarının alışmış oldukları bazı genel yapılar vardır.!! Örnegin ; bir pencere üzerindeyken ESC tuşuna bastıgımızda pencerenin kapanmasını bekleriz.Bunun gibi bir iletişim pencereside ENTER tuşuna basıldıgında varsayılan olarak ayarlanmış butonun çalışması beklenir.

Windows için geliştirilmiş arayüzlere en iyi örneklerden biride uygulama geliştirmek için kullandıgımız Visual Basic .NET 2005 Express Edition'dur.!!





Ders 2 :

Formlarla Çalışmak

Windows uygulamaları bir ya da daha fazla pencereden oluşur.Biz uygulama geliştiriciler olarak bu pencelere Form deriz.Windows aksesuar uygulamalarından biri olan Hesap Makinası tek bir form üzerinde çalışıyorken , Outlook Express birçok formdan oluşur.Windows uygulamarında formlar uygulamanın çalıştıgı ve diger seylere tasıyıcılık yapan , kullanıcı kontrollerine zemin oluşturan yapılardır.Bu nedenle öncelikle formlarla nasıl çalışacagımızı görecegiz.

Visual Basic.NET 2005 Exp. Edit. ile yeni bir Windows Application başlattığımızda başlayan proje hazır bir Windows form ile birlikte gelir.

Form1 adındaki bu form uygulamamızın başlangıc noktasıdır.!Bir formla yapılabilecek en temel işlem forumun boyutlarını degiştirmek olacaktır.

Formun boyutlarını tasarım ekranı üzerinden fare kullanarak değiştirebiliriz.
Bunu için öncelikle fareyle form üzerine tıklayalım.Form seçili hale gelir.Formun sınırları etrafında küçük beyaz kutucuklar belirir.Formu genişletmek içinde bu kutucuklar kullanılır.Formun genişligini arttırmak için formun sağ tarafındaki kutucukları fare ile tuturak sürüklemeniz yeterlidir.

Aynı şekilde artırmak istediginiz formun yüksekligi ise formun alt sınır çizgisinde bulunan beyaz kurucukları kullanabilirsiniz.

Forumun aynı anda hem genişlik hemde yüksekliğini değiştirmek mümkündür .Bunun için forumun sol alt köşesinde bulunan beyaz kutucuk tutularak form istenilen şekilde boyutlandırılır.!



Ders 3 :

Formun Özelliklerini Kullanmak

Nesne yönelimli programlamada her şey bir nesnedir.Bu şu anlama gelir : Form dedigimizde bir nesneden bahsediyoruzdur.Nesnelerin özellikleri , yetenekleri ve geri bildirimleri vardır.Örnegin bir masanın rengi ve kac kişilik oldugu onun özelligidir.Diger taraftan bir cd oynatıcıda ileri geri almak , dondurmak o nesnenin yetenekleri olarak kabul edilir.

Windows programlamada sık sık nesnelerin özelliklerini degiştiririz ve özelliklerindeki degerleri okuyarak işlemler yaparız.Örnegin ekrandaki formun başlık çubugunda bulunan Form1 yazısı , bizim Windows uygulamalarında pencere başlıgı olarak bildigimiz Form1 nesnesinin Text özelligidir.Uygulamamızın ana ekranı olan Form1 formun başlıgını değiştirmek için yapmamız gereken Form1 'in Text özelligine yeni degeri atamamızdır.

Visual Basic.NET 2005 Exp. Edit. de nesnelerin kontrollerine erişerek işlem yapmanın yollarından biride Properties penceresini kullanmaktır.Bu pencere tasarım ekranı açıkken çalışır ve tasarım ekranında seçili olan nesnenin özelliklerini gösterir.

Formumuzun başlıgını Merhaba olarak değiştirmek için formun üzerine tıklayarak seçili olmasını sağlayalım ve Prooerties penceresinden Text özelligini bulup sağ tarafdaki deger kutusuna Merhaba yazdıktan sonra ENTER tuşuna basalım.!!





Ders 4 :

Form Nesnesinin TemeL Özellikleri





Önceki dersimizde forumun bir property'si yani özelliği üzerinde işlem yapmış olduk.Uygulamada arayüz tasarımını ve işlemler iki seviyede gerçekleşir.

Visual Basic.NET 2005 Express Edition üzerinde çalıştıgımız ,arayüz tasarladıgımız ve kod yazdığımız zamana ve duruma tasarım zamanı denir.Bu ortamda nesnelerin özelliklerini Properties ekranından görebilir ve bu ekranda değişiklik yapabiliriz.

Uygulamamızı çalıştırdıgımız zaman ise çalışma zamanı olarak isimlendirilir.Bu aşamada uygulama çalışıyorken bir nesnenin herhangi bir özelliğinin değişmesi ancak kod içerisinden mümkün olabilir.

Önceki derste forumun en temel özelliklerinden biri olan Text özelliğiyle işlem yaptık.Bu özellik , uygulamamız çalştıgında forumumuzun pencere olarak görüntülendiği sırada menü çubuğu üzerinde yer alacak başlığını ifade eder.Formun diğer taraftan arka plan rengi , arka plan resmi , çerçeve tipi gibi bir sürü başka özellkleri bulunmaktadır.Windows form nesnesinin en çok kullanılanları ve açıklamalaro aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Temel Form Özellikleri



 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst