Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Yazılım Geliştirmenin Temel Kavramları

BOMBFACTORY

Uzman Üye
Uzman Üye
Trabzonspor
Katılım
5 Ocak 2014
Mesajlar
3,333
Tepkime puanı
6
Puanları
136
YAZILIM NEDİR?


Başlangıçta, ilk bilgisayarların geliştirildiği dönemlerde, yazılım denilen şey sadece belirli kod dizilerini temsil ediyordu. Delikli kartlardan okutulan birkaç veri, yine delikli kartlardan okutulan biz dizi komut tarafından işlenerek, birkaç delikli kart bastırılıyordu.

Bilgisayarlar gelişip yaygınlaştıkça yazılım kavramı da genişledi ve bilgisayar yazılımı, "bir bilgisayar sisteminde belirli görevleri yerine getirmek üzere kullanılan kod, yordam ve dokümanların tümüne verilen isim" olarak tanımlanmaya başladı.

Yazılım bir disipline haline gelmesiyse, 1950'li yıllarda yazılım projelerinde yaşanan ciddi başarısızlıklara artık bir dur denmesi gerektiği düşünülerek, bu alanda çeşitli süreçler, metotlar ve diğer mühendislik araçlarının oluşturulmasına ve işletilmesine karar verilmesiyle başladı.

Software yani "yazılım" ifadesi, ilk olarak 1958 yılında John Tukey tarafından kullanıldı. "Yazılım Mühendisliği" ifadesi ise ilk kez 1968'de Almanya'da gerçekleştirilen NATO konferansında kullanıldı. Sonrasında yazılın mühendisliğini geliştirmek için bazı örgütler kuruldu ve bunların öncülüğünde yapılan çalışmalarda, yeni bir disiplin olarak "Yazılım Mühendisliğié yapılandırılmaya başladı.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?


Mühendislik, insanların ihtiyaç ya da isteklerini karşılayan ve doğada kendiliğinden var olmayan bir şey üretmektir. Arthur Mellen Wellington'ın deyişiyle "beceriksiz birinin iki dolara yaptığı bir işi, bir dolara daha iyi yapma sanatıdır."

Bir disiplin olarak mühendislik ölçülebilir çalışmalı, standartlar geliştiriyor ve uyguluyor olmalıdır. Bu şu anlama gelir; siz belirli bir anda günlük hayattaki bir soruna dair bir çözüm geliştirebilirsiniz. Ama bunun bir mühendislik çözümü olması için ölçülerek değerlendirilebilir bir çözüm olması gerekir ve gerçekleştirilen adımların, yöntemlerin iş ve işlemlerin belirli bir standarda bağlanması gerekir. Böylece aynı adımları gerçekleştiren başka biri de aynı yöntemleriyle ölçümlendiğinde aynı sonuçlara ulaşabileceklerdir.

Yazılım mühendisliğinin teknik tanımı şöyledir:


"Yazılım Mühendisliği, yazılım üretiminin mühendislik yöntemleriyle yapılmasını öngören, beklenen özellikleri belirlenen bütçe ile süresi içinde tamamıyla karşılayan kaliteli yazılım geliştirilmesi için yöntem, araç, teknik ve metodolojiler üreten bir disiplindir."


Yazılım mühendisliği, tanımının gereklerini yerine getirmek üzere aşağıdaki on temel bilgi alanındaki çalışmaları içermektedir:

1.Yazılım isterleri (Software requirements)
2.Yazılım tasarımı (Software design)
3.Yazılım geliştirme (Software construction)
4.Yazılım sınama (Software testing)
5.Yazılım bakımı (Software maintenance)
6.Yazılım yapılandırma yönetimi (Software configuration management)
7.Yazılım mühendisliği yönetimi (Software engineering management)
8.Yazılım mühendisliği süreçleri (Software engineering process)
9.Yazılım mühendisliği araç ve metotları (Software engineering tools and methods)
10.Yazılım kalitesi (Software quality)

Ve yine yazılım mühendisliği, kaliteli yazılım geliştirme hedefine ulaşabilmek için aşağıdaki disiplinlerle birlikte çalışmaktadır:

1.Bilgisayar mühendisliği
2.Bilgisayar bilimleri
3.Yönetim bilimleri
4.Matematik
5.Proje yönetimi
6.Kalite yönetimi
7.Yazılım ergonomisi
8.Sistem mühendisliği

Şimdilik bu kadar arkadaşlar, devamı yarına inşallah...
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst