Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Glukozamin Nedir

YaSa22

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
GTA
Glukozamin Sülfat (Glucoamine sulfate); kıkırdaklarda bulunan ve glikosaminoglikon’lar (glycosaminoglycans-GAG) olarak bilinen özel moleküllerdir. Günlük yiyeceklerimizde önemli miktarda bulunmaz. Bu yüzden ek gıda olarak karides ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinin kabuklarından üretilir. Glukozamin Sülfat (GS), sodyum klorür (NaCl) ve potasyum klorür (KCl) olarak bilinen iki mineral tuzundan birisi ile stabilize edilir.
Kondroitin Sülfat (Chondroitin Sulfate); En önemli gıdasal kaynağı hayvansal kıkırdaktır (Sığır, inek gibi)
MSM (Metilsülfonilmetan); bitkilerde, kırmızı ette, yumurtada bulunan; vücut tarafından kolayca emilen bir sülfür bileşiğidir.
Glukozamin Normal Dozları:Genelde yüksek doz başlanmalıdır.600 mg glukozamin günde 2 kez alınması önerilmektedir.Ayrıca bu preparatların etkilerinin en kısa 2 ayda ortaya çıktığı unutulmamalıdır.
Sabah ve akşam birer tane olmak üzere günde 2 kapsül alınır. Gebelikte kullanılmaması önerilmektedir. Diyabetik hastalarda kan şeker düzeyini yükseltici etkisi tespit ediliştir.

Glukozamin vücutta eklemleri çevreleyen bir “yastık” görevi yapmak için kullanılır. Osteoartritli hastalarda bu yastık ince ve sert olur. Ek olarak glukozamin hidroklorür, yastığın yeniden oluşturulması için ihtiyaç duyulan malzemelerin temini için müthiş bir yardımcıdır.
GÜVENLİ Mİ?
Glukozamin hidroklorür, çoğu yetişkin için güvenli olarak görünmektedir. Glukozamin hidroklorür gaz, şişkinlik ve kramplara neden olabilir.
Bazı glukozamin ürünleri, glukozamini etiketlenen miktarda içermez veya aşırı miktarda manganez içerir. Güvenilir markaların ne olduklarını ilgili hekim veya eczacıya sorun.
Bazı ön araştırmalar glukozaminin, şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerini yükseltebileceğini düşündürmektedir. Ancak, daha güvenilir bir araştırma, glukozaminin, tip 2 diyabeti olan kişilerde kan şekeri kontrolünü önemli ölçüde etkilemediğini göstermektedir. Glukozamin, rutin kan şekeri kontrolü yapılarak şeker hastalığı olan çoğu insan için güvenli olarak görünmektedir.
Glukozamin ürünleri kabuklu deniz hayvanlarından da elde edildikleri için bu hayvan ve ürülerine duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Glukozamin karides, istakoz ve yengeç kabuklarından üretilir.
Ancak kabuklu deniz ürünleri allerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar, kabuklu deniz hayvanlarının kabukları değil bu hayvanların eti neden olmaktadır. Kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan kişilerde glukozamin için alerjik reaksiyonlar içeren herhangi bir rapor yoktur. Kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan insanların, güvenli bir şekilde glukozamin ürünlerini alabileceği yönünde bazı bilgiler de vardır. Eğer;

Hamile veya emziren
Astım varsa
Önümüzdeki iki hafta içinde ameliyat yapılacaksa glıkozamin kullanmamanız önerilir.

HERHANGİ BİR İLAÇLA ETKİLEŞİMİ VAR MI?
Warfarin (Coumadin)Etkileşim Değerlendirme: Büyük derecede kombinasyonu olabilir. Birlikte almayın. Warfarin (Coumadin), kan pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır. Pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller . Kondroitin alınmadan yada alınarak glukozamin hidroklorürün, warfarin (Coumadin) ile birlikte kullanımı kan pıhtılaşma etkisini artırdığını gösteren çeşitli raporlar vardır. Bu, morarma ve ciddi kanamalara neden olabilir. Birlikte kullanmayın.
Kanser için ilaçlar (Antimitotic kemoterapi)Etkileşim Değerlendirme: Orta derecede etkileşimi olabilir. Bu bakımdan dikkatli olun ve doktorunuzla konuşun.
Kanser hücreleri için kullanılan ilaçlar kanser hücrelerinin çoğalmasını yada kopyalanmasını azaltır. Bazı bilim adamları, glukozamin ürününün tümör hücrelerinin kendilerini kopyalama hızını artırabileceğini düşünmektedirler. Glukozamin hidroklorürün, bazı kanser ilaçları ile birlikte alınması, bu ilaçların etkinliğini azaltabilir.
Acetaminophen (Tylenol, diğerleri)Etkileşim Değerlendirme: Küçük etkileşimi olabilir. Doktorunuzla irtibat halinde olunuz.
Glukozamin hidroklorür ve asetaminofen (Tylenol, diğerleri) birlikte alınması her birinin işlevselliğini etkileyebileceğine dair bazı endişeler vardır. Ama bu etkileşimin büyük bir endişe olup olmadığını öğrenmek için daha fazla bilgi gereklidir.
Diyabet için ilaçlar (antidiyabetik ilaçlar)Etkileşim Değerlendirme: Küçük etkileşimi olabilir. Doktorunuzla irtibat halinde olunuz..
Glukozamin hidroklorür, şeker hastalığı olan kişilerde, kan şekerini artırabilir. Glukozamin hidroklorür, bu nedenle diyabet için kullanılan ilaçların etkisini de düşürebilir. Ancak, araştırmalar glukozamin hidroklorürün, muhtemelen şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerini artırmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle, glukozamin hidroklorür, muhtemelen diyabet ilaçları ile karışmaz. Glukozamin hidroklorür almak ve şeker hastalığı varsa ihtiyatlı olmak ve kan şekerini yakından izlemek gereklidir.
Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar (Amaryl) glimepirid, gliburid (DiaBeta, Glynase PresTab Micronase), insülin, pioglitazon (Actos) rosiglitazon (Avandia), klorpropamid (Diabinese) glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase) ve diğerleridir.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst