Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Yağ Asitlerinin Kimyası

YaSa22

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
GTA
Yağ asitleri, karbon sayılarına ve karbonları arasındaki bağların özelliğine göre doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olarak iki gruba ayrılmaktadır.

• Doymuş Yağ Asitleri

Bu yağ asitlerinin yapılarında bulunan karbonlar arasında tek bağ vardır. Karbon atomları hidrojenle doyurulmuştur. En sık rastlanan doymuş yağ asitleri 16-18 karbonlu olanlardır.

Oda sıcaklığında katı olarak gördüğümüz tereyağı, margarin, kuyruk ve iç yağlar, et ve peynirdeki yağlar doymuş yağ asidi içermektedir. Hayvan dokularında en fazla bulunan doymuş yağ asidi palmitik asittir.

Doymamış Yağ Asitleri

Yağ asitlerinin yapılarında bulunan karbonlar arasında çift bağ vardır. Eğer karbonlar arasında tek çift bağ varsa tekli doymamış yağ asidi (monounsature), iki veya daha fazla çift bağ varsa çoklu doymamış yağ asidi (poliunsature) olarak adlandırılır.

Oda sıcaklığında sıvı olarak bulunan zeytinyağı, fındık, ayçiçeği, mısır özü ve soya yağı gibi yağlar doymamış yağ asidi içeren yağlardır. Bu yağlardan zeytinyağı ile fındık yağı tek çift bağ içerdiğinden tekli doymamış yağlar, ayçiçeği, mısır özü, soya ve balık yağları birden çok çift bağ içerdiği için çoklu doymamış yağlar olarak adlandırılır.

Tekli doymamış yağ asidine örnek olarak oleik asidi, çoklu doymamış yağ asidine de linoleik ve linolenik asidi verebiliriz. Tekli doymamış yağ asidi vücudumuzda yapılabilmektedir. Ancak, çoklu doymamış yağ asitleri olan linoleik ve linolenik asit vücudumuzda yapılamaz. Bunları hazır olarak besinlerle almak zorundayız. Bu nedenle bu yağ asitlerine elzem (zorunlu) yağ asitleri diyoruz. Linoleik asit (Omega 6), çoklu doymamış yağ asidi içeren bitkisel yağlardan alınabilmektedir. Susam, ayçiçeği, mısır özü, soya yağı, ceviz, badem vb. linolenik asit (Omega 3) ise en çok ceviz yağı, balık ve yağı ve de anne sütünden elde edilebilmektedir. Bebeğin doğduğu andan itibaren anne sütü alması (Omega 3) merkezî sinir sistemi ve görme fonksiyonu için önem taşımaktadır.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst